Teknoloji

NASA 2069’da Alfa Centauri’ye insansız uzay aracı göndermeyi planlıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

alfa centauriABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı veya herkesin bildiği kısaltmasıyla NASA, uzun zamandır insanların Mars’a ayak basması için çalışıyor. Ajans, bu hedefe 2030’lu yıllarda ulaşılmasını öngörüyor. NASA’nın Mars yolculuğu için çok önceden çalışmaya başlaması “fazla uzun vadeli” şeklinde tanımlansa da, ajansın planları 2030’ların çok daha ötesine uzanıyor. New Scientist’te yer alan habere göre, NASA 2069’da Alfa Centauri’yi keşfe çıkmayı hedefliyor.

Alfa Centauri, Güneş’e en yakın yıldız sistemi olması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor. Güneş’e ortalama uzaklığı 4,37 ışık yılı olan sistem hakkında bilinenler henüz sınırlı. NASA’nın Jet Propulsion Labratory (JPL) isimli araştırma merkezi bünyesinde gerçekleştirilmesi planlanan keşif yolculuğu için seçilen zamanlama da ayrı bir önem taşıyor.

Apollo 11, Ay yolculuğunu 1969’da gerçekleştirmişti. Alfa Centauri yolculuğu için 2069’un seçilmesi de 100. yıl için bir saygı duruşu niteliğini taşıyor. Proje çerçevesinde uzaya gönderilecek aracın dış gezegen Proxima b’de de yaşam işaretlerini araması bekleniyor.

Yolculuk için bu kadar uzun süre beklenecek olmasının altında ise çok basit bir neden yatıyor. İnsanlık, henüz bu yolculuğu mümkün kılacak teknolojiyi geliştirebilmiş değil. İtiş teknolojisindeki gelişime güvenen JPL, yapılacak çalışmalar sayesinde bu sefere çıkılmasının mümkün hâle gelmesini amaçlıyor.

Alfa Centauri yolculuğunun sonuçlarına ulaşmak çok zaman alabilir

Mevcut hesaplamalar çerçevesinde insansız uzay aracının Alfa Centauri’ye yapacağı yolculuğun 44 yıl sürmesi öngörülüyor. Bu da 2069’da yola çıkacak uzay aracının “Rigel Kent” olarak da bilinen sisteme 2113’te ulaşacağı anlamına geliyor. Araçtan gönderilecek bilgilerin Dünya’ya ulaşmasının da 4 yıldan biraz daha fazla bir zaman alması bekleniyor. Dolayısıyla söz konusu yolculuğun sonuçlarına ulaşılmasının nesiller alması muhtemel görünüyor. Yine de, NASA’nın bu kadar uzun soluklu bir görevi ajandasına alması bile kayda değer bir gelişme niteliği taşıyor.

İLGİLİ HABERLER