İncelemelerManşetler

Alcatel Idol 5 İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Üst segment akıllı telefonların fiyatlarının tüm dünyada “uçuşa geçmesi”, giriş seviyesi ve orta segment cihazlara olan ihtiyacı ve bu cihazların önemini biraz daha artırdı. Bu ihtiyaç ve önem, bazı şirketleri üst segmenti pas geçerek şansını giriş seviyesi ve orta segmentte denemeye yöneltti. Alcatel de söz konusu şirketler arasında yer alıyor. Alcatel markalı telefonların üreticisi TCL Communications, son birkaç yıldır düzenli olarak yeni seçeneklerle potansiyel kullanıcılarının karşısına çıkıyor. IFA 2017’de tanıtılan Idol 5, şirketin portföyünün en yeni üyeleri arasında yer alıyor. Alcatel Idol 5 inceleme yazımızda şık tasarımı dikkat çekici özellikler ve uygun bir fiyat eşliğinde sunan telefona dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

Alcatel Idol 5 inceleme: Tasarım

Tasarım, Alcatel Idol 5’in en güçlü yönleri arasında bulunuyor. Akıllı telefon cam ve metalin bir araya geldiği, oldukça şık bir tasarıma sahip. Mat alüminyum arka panel ve 2.5D camla kaplı ekranın buluşması, telefona havalı ve üst sınıf cihazlarınkine benzer bir görünüm kazandırıyor. 7.5 mm. kalınlığındaki telefon, tartıda 155 gram çekiyor. Ele oldukça rahat biçimde oturan telefonun tek elle kontrolü konusunda da herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor.

Alcatel Idol 5’in önünde 5.2 inç büyüklüğünde Full HD bir ekran bulunuyor. Bu ekran ön panelin yüzde 69.3’lük kısmını kaplıyor. Ekranın üst kısmında LED flaş, ahize hoparlörü ve ön kamera yer alıyor. Bazı modellerinde ekranın altındaki alana kapasitif tuş veya hoparlör yerleştiren Alcatel, Idol 5’te bu bölgeyi boş bırakmayı tercih etmiş. Boş bırakılan alanın parmak izi tarayıcısını barındıracak kadar geniş olduğunu söylemekte fayda var.

Telefonun sol kenarının üst kısmında nano SIM ve microSD kart tepsilerini barındıran yuva yer alıyor. Bu yuva telefonun kutusundan çıkan iğnenin yardımıyla açılıyor. Sağ kenara ise güç butonu ve ses kontrol tuşları yer alıyor. Kenarın orta kısmına daha yakın olan güç butonu, dokulu yüzeyi sayesinde ses kontrol tuşlarından rahatlıkla ayırt edilebiliyor. Ses kontrol tuşları da güç butonunun hemen üstünde bulunuyor.

Alcatel Idol 5’in üst kenarında 3.5 mm. kulaklık jakı bulunuyor. Alt kenarda ise kullanıcıları microUSB girişi ve iki tarafına yerleştirilmiş hoparlör ızgaraları karşılıyor. Ancak sadece sağ taraftaki ızgaradan ses geliyor. Buna rağmen, Alcatel Idol 5’ten çıkan sesin oldukça yüksek çıktığını belirtmek gerekiyor. Ses seviyesi yukarıya çekildiğinde kalitede küçük düşüşler yaşansa da, bu durum büyük bir sorun teşkil etmiyor.

Alcatel Idol 5’in metal arka panelinde ise göze ilk olarak panelin üst orta kısmına yerleştirilen parmak izi tarayıcısı çarpıyor. Panelin yerleştirildiği nokta, hem sağ hem de sol elin işaret parmaklarının erişimi için uygun.

Bu tarayıcının biraz altında ise parlak IDOL yazısı yer alıyor. Arka panelin üst ve alt kenarlarındaki şeritler de ayrıca dikkat çekiyor. Panelin sol üst köşesinde 13 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. LED flaş da kameraya eşlik ediyor.

Alcatel Idol 5 inceleme: Ekran

Alcatel Idol 5’te 5.2 inç büyüklüğünde IPS LCD bir ekran bulunuyor. Söz konusu ekran 1920 x 1080 piksel çözünürlüğe ve 423 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Ekran, gerçek performansıyla da kağıt üstündeki değerlerin oluşturduğu beklentiyi karşılıyor ve canlı renkler sunuyor.

Kısa süre önce test merkezimizde incelediğimiz Alcatel A3’te ekran parlaklığının otomatik ayarlanması gibi bir özellik bulunmuyordu. Alcatel Idol 5’te ise bunu mümkün kılan uyarlamalı parlaklık isimli bir özellik yer alıyor.

Gece modu da Alcatel Idol 5’in ekranına artı puan kazandıran özellikler arasında sayılabilir. Gece modunun varlığı sayesinde Alcatel Idol 5’in ekranındaki renklerin karanlık veya düşük ışıklı ortamlarda gözleri daha az yormasını sağlıyor. Kullanıcılar gece modunu manuel olarak aktive edebildikleri gibi, modun belli bir çizelge çerçevesinde otomatik olarak devreye girmesi de mümkün oluyor.

Alcatel Idol 5’te MiraVision adını taşıyan bir ekran arayüzü bulunuyor. Bu arayüz sayesinde kullanıcılar görüntü kalitesini kendi tercihleri doğrultusunda ayarlayabiliyor. MiraVision, Idol 5 kullanıcılarına Standart ve Canlı olmak üzere iki ön ayarlı ekran modu sunuyor. Kullanıcı modunda ise telefon sahipleri ekrandaki temel ve gelişmiş renk ayarlarını kendi tercihlerine göre düzenleyebiliyor.

Idol 5’in ekranında çoklu dokunma desteği mevcut. Ekranın renk sıcaklığı kapalı mekanlar için fazlasıyla yeterli. Dış mekanlarda da telefonun ekranını görmek büyük bir sorun teşkil etmiyor. Alcatel Idol 5’in ekranı hem büyüklük hem de renk canlılığıyla multimedya tüketiminde temel ihtiyaçları karşılayabiliyor.

Alcatel Idol 5 inceleme: Donanım ve Performans

Alcatel Idol 5’in merkezinde 1.3 GHz sekiz çekirdekli MediaTek MT6753 yonga seti bulunuyor. Mali-T720MP3 grafik işlemcisini de barındıran bu yonga setine 3 GB RAM ve 16 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. Ancak söz konusu 16 GB’lık alanın sadece 9,70 GB’lık kısmı cihaz sahiplerinin kullanımına açık. MicroSD kart desteği sayesinde dahili depolama alanının üzerine 256 GB daha eklenebiliyor.

Alcatel Idol 5’in ana teknik bileşenlerinin giriş seviyesinde konumlanan bir telefon için yeterli olduğu söylenebilir. Gerçekten de bu kadro, günlük rutinlerin gerçekleştirilmesi sırasında herhangi bir sorun yaşatmıyor.

Sosyal medyada ve internette dolaşırken, e-posta kontrol ederken, Spotify veya Fizy üzerinden müzik dinlerken ya da YouTube’da video izlerken deneyimi etkileyen bir problem gözlemlenmiyor. Buna ek olarak, arka planda Spotify, Fizy veya dahili FM radyo çalışırken başka uygulamaları kullanmak da bir sıkıntıya yol açmıyor. Uygulamaların başlatma hızının da makul düzeyde olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Yakın zamanda piyasaya sürdüğü bazı telefonlarda kameranın açılma hızı konusunda sıkıntı yaşayan Alcatel, bu sorunun geride kaldığını Idol 5’te iyiden iyiye gösteriyor. Deklanşör tuşuna basıldıktan sonra fotoğraf karesinin yakalanması konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor. Çekilen fotoğrafa bakmak isteyenlerin ise üst segment telefonlara kıyasla biraz daha fazla beklemesi gerekiyor.

Alcatel Idol 5 bir “oyun telefonu” değil. Ancak bu durum telefonda oyun oynanması için bir engel teşkil etmiyor. Idol 5, sistem kaynaklarını fazlasıyla kullanan oyunların hakkını tam olarak vermekte sıkıntı yaşayabiliyor. Bu oyunlarda yükleme süresinin uzaması ve telefonun ısınması gibi durumlarla karşılaşılabiliyor. Daha “mütevazı” oyunlara geçiş yapıldığında ise Idol 5’te bir problem görülmüyor.

Parmak izi tarayıcısı, son yıllarda piyasaya çıkan Alcatel markalı telefonların büyük kısmında üstlendiği kilit rolü Idol 5’te de sürdürüyor. Yine oldukça hızlı çalışan parmak izi tarayıcısı, telefonun ekran kilidini kısa bir süre içinde açıyor.

Idol 5 kullanıcıları, tercih ettikleri takdirde parmak izi tarayıcısına başka işlevler de kazandırabiliyor. Hızlı çalıştırma özelliği sayesinde parmak izi tarayıcısı seçilen bir kişiye çağrı yapmak, selfie çekmek, kamerayı başlatmak, yeni mesaj göndermek veya bir uygulamayı başlatmak için kullanılabiliyor. Telefona toplam 5 adet parmak izi tanıtılabiliyor ve bu parmakların her birine başka bir hızlı çalıştırma özelliği atanabiliyor.

Alcatel Idol 5, AnTuTu benchmark testinden 38274 puan alıyor. Söz konusu puanın günümüz standartları çerçevesinde pek yüksek olmadığı bir gerçek. Ancak giriş segmentinin kriterleri değerlendirildiğinde bunun ortalamanın çok az üstünde bir puan olduğu bile söylenebilir. “Zorlu” bir telefon kullanıcısı olmayanlar için Alcatel Idol 5’in performansı yeterli olacaktır.

Alcatel Idol 5 inceleme: Pil

Alcatel Idol 5’e enerjisini 2800 mAh kapasiteli pili veriyor. Bu pil kapasitesi çok büyük olmasa da, ortalama yoğunluktaki bir kullanım senaryosunda günü çıkarma konusunda kullanıcıları yüzüstü bırakmıyor.

alcatel idol 5 incelemeKullanım dozu biraz yükseldiğinde de bir sorunla karşılaşılmıyor. Ancak bu durumda telefonun gece yatarken şarja takılması elzem hâle geliyor. Düşük yoğunlukta ise ikinci günün ilerleyen saatlerine kadar pil takviyesine ihtiyaç duyulmuyor. Bu durumda telefon beklemedeyken aktif hâle gelen “akıllı güç tasarrufu” özelliğinin rol oynadığı söylenebilir.

2800 mAh kapasiteli pilin tekrar dolması da fazla zaman almıyor. Ancak bu noktada telefonun kutusundan çıkan şarj aletini kullanmanın önemli olduğunu belirtmek gerekiyor. Başka telefonlara ait şarj cihazlarında bu süre uzayabiliyor.

Alcatel Idol 5 inceleme: Yazılım

Alcatel Idol 5 kutusundan Android 7.0 Nougat işletim sistemiyle çıkıyor. Son zamanlarda piyasaya sürdüğü telefonlarda saf Android arayüzünden fazla uzaklaşmamayı seçen Alcatel, bu tercihini Idol 5’te de sürdürüyor.

Alcatel’in yazılım konusunda çizgisini koruduğunun anlaşıldığı ilk alan kilit ekranı oluyor. Kilit ekranına özelleştirilebilen kısayollar yerleştiren Alcatel, bu geleneği Idol 5’te de bozmuyor. Söz konusu kısayollar ile Google’da sesle arama yapılabiliyor, kamera başlatılabiliyor, yeni mesaj veya yeni e-posta oluşturulabiliyor, alarm kurulabiliyor ya da bir uygulamaya hızlı erişim sağlanabiliyor. Kullanıcılar bu kısayolları kendi tercihleri doğrultusunda düzenleyebiliyor.

Alcatel uygulama çekmecesindeki dizilim konusunda da kullanıcılarına üç farklı seçenek sunuyor. Uygulamalar A’dan Z’ye doğru alfabetik biçimde, yeniden eskiye doğru yükleme tarihlerine göre veya kullanım sıklıkları doğrultusunda sıralanabiliyor. Bu üç seçenek arasında alfabetik dizilimin biraz daha işe yarar olduğu söylenebilir. Ekranın sağ üst kısmındaki büyüteç ikonu, menüde aşağıya inmeden bir uygulamaya adını yazarak ulaşmayı sağlıyor. Çöp kutusu ikonu ise telefondan uygulama kaldırma sürecini başlatıyor.

Kullanıcılar diledikleri takdirde uygulama çekmecesini arayüzden kaldırabiliyor. Bunun için Ayarlar uygulaması içindeki Ana Ekran bölümünde Çekmecesiz Joy Başlatıcı seçeneğini işaretlemek yeterli oluyor.

Alcatel’in yazılım konusundaki tercihlerinden pek de vazgeçmediğini gösteren bir diğer nokta ise ön yüklü uygulamalar oluyor. Idol 5’te de çok sayıda uygulama ön yüklü olarak kullanıcıları karşılıyor. Burada ilk dikkat çeken, Google’ın neredeyse tüm Android telefonlarda ön yüklü olarak sunulan uygulamaları oluyor. Ana ekrana yerleştirilen Google klasörü üzerinden bu uygulamalara erişilebiliyor. Söz konusu klasörde Chrome, Gmail, YouTube, Google Duo, Google Haritalar gibi uygulamalar yer alıyor. Alcatel telefonda Chrome’un varlığına rağmen ekstra bir internet tarayıcısı daha sunuyor. Ancak bu tarayıcıların hangisinin “varsayılan” olacağı konusundaki karar kullanıcılara bırakılıyor.

Turkcell imzalı pek çok mobil uygulama da Alcatel Idol 5 ile birlikte ön yüklü olarak sunuluyor. Hesabım, TV+, fizy gibi servislerin uygulamaları doğrudan ana ekranda kullanıcıları karşılıyor. Bu uygulamaların hemen yanı başında yer alan Turkcell klasöründe ise Dergilik, lifebox, UpCall, Cropy gibi Turkcell uygulamaları bulunuyor.

Alcatel’in Apps adını taşıyan uygulama mağazası da ana ekranda yer alıyor. Bu mağaza üzerinden Alcatel tarafından kullanıcılara önerilen uygulamalara erişilebiliyor. Ön yüklü olarak sunulan bazı uygulamalar için güncelleme olup olmadığı da bu mağaza üzerinden kontrol edilebiliyor. Facebook, Facebook Messenger ve Instagram gibi popüler sosyal medya ve haberleşme uygulamaları da Alcatel Idol 5’te ön yüklü olarak bulunuyor.

Alcatel Idol 5’in en dikkat çekici özelliklerinden birisi de Uygulama Çoğaltıcı. Söz konusu özellik, birden fazla hesabı yönetmenin zor olduğu sosyal medya ve haberleşme uygulamalarında Alcatel Idol 5 sahiplerine kolaylık sağlamayı amaçlıyor.

Örneğin, birden fazla Instagram hesabına sahip bir kullanıcı, uygulama içinde iki hesap arasında geçiş yapmak yerine bu özellikten yararlanarak Instagram uygulamasının bir kopyasını oluşturabiliyor. Ayrı bir uygulama gibi işleyebilen bu kopya üzerinden ikinci hesaba ayrıca giriş yapılabiliyor. Bu özellik Facebook, Facebook Messenger, Instagram ve Snapchat gibi servislerde kullanılabiliyor.

Alcatel’in imzasını taşıyan bir diğer uygulama olan Phone Guard, “telefonun kontrol paneli” olarak tanımlanabilir. Idol 5 kullanıcıları bu uygulama üzerinden boş depolama alanı ve bellek kullanımı gibi bilgileri hızlı biçimde görebiliyor. Depolama alanı açma ve bellek boşaltma gibi işlemleri yerine getirebilen uygulama, pil ve veri tüketimine ilişkin detayları da gösteriyor. Virüs taraması ve donanım tanılama da Phone Guard’ın yetenekleri arasında bulunuyor.

Alcatel Idol 5’te ekranın altında bir tuş bulunmadığı için menüde gezinirken sanal tuşlardan yararlanılıyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde bu tuşların üzerinde bulunduğu çubuğun aktif olmadığı zamanlarda gizlenmesini sağlayabiliyor. Bunun için Ayarlar içindeki “Akıllı yardımcı” sekmesine gidip “Gezinti çubuğunu gizle” özelliğini aktif hâle getirmek yeterli oluyor. Gizlenen çubuk, ekranın alt kısmından yukarıya doğru yapılan küçük bir sürükleme harekeyiyle tekrar ortaya çıkıyor. Yine akıllı yardımcı sekmesi üzerinden çalıştırılan Now Tuşu ise telefonda sık kullanılan işlemlere hızlı erişimi sağlayan ve ekrandan gitmeyen bir sanal tuşu ortaya çıkarıyor.

Alcatel Idol 5 inceleme: Kamera

Alcatel Idol 5’in arkasında 13 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. f/2.0 diyafram genişliğine sahip bu kameraya çift tonlu LED flaş eşlik ediyor. Bu kamerada faz algılamalı otomatik odaklama özelliği de mevcut.

13 megapiksel çözünürlüklü arka kamera standart gün ışığının altında “makul” olarak nitelenebilecek bir performans sergiliyor. İyi aydınlatılmış ortamların tamamında net fotoğraflar yakalayan kamera, detay kaybı yaşatmıyor. HDR modu sayesinde renklerin canlılığını yukarıya çekmek de mümkün oluyor.

Arka kameranın düşük ışık ve gece performansı hakkında övgü sözleri söylemek ise pek kolay değil. Işığın yetersiz olduğu ortamlarda kameranın yavaşlaması ve yakalanan karelerde gürültünün yüksekliği göze çarpıyor. Odaklanma süresi uzayan kamera, faza net görünmeyen kareler yakalıyor.

Alcatel Idol 5’in kamera uygulamasında hızlı biçimde kolaj oluşturmayı sağlayan özel bir mod bulunuyor. Bu mod ile Alcatel kamera uygulaması içinde farklı bir özellik sunma geleneğini sürdürmüş oluyor.

Akıllı telefonun önünde ise 5 megapiksel çözünürlüklü bir kamera yer alıyor. Bu kameraya da LED flaş eşlik ediyor. Böylelikle karanlık ortamlarda daha aydınlık özçekim kareleri yakalanabiliyor. Ön kameranın performansının iyi aydınlatılmış ortamlarda gayet makul bir seviyede olduğu söylenebilir. Güzelleştirme özelliği ise özçekimlerde yüzlerin daha pürüzsüz görünmesini sağlıyor.

Alcatel Idol 5’in arka kamerasıyla 1080p çözünürlüklü videolar kaydedilebiliyor. Kamerada video çekimi için zaman atlama modu da mevcut.

Alcatel Idol 5 inceleme: Sonuç

Alcatel Idol 5 giriş seviyesinde konumlansa da, görsel bakımdan üst segment telefonlara yakın bir seviyede durmayı başarıyor. Cam ve metalin bir araya geldiği tasarım, bütçesini zorlamadan şıklık peşinde olanlar için Alcatel Idol 5 uygun seçenekler arasında yer alıyor.

5.2 inç büyüklüğündeki 1080p çözünürlüklü ekran, multimedya ihtiyaçlarının karşılanması konusunda beklenen performansı sergiliyor. Diğer Alcatel telefonlarında olduğu gibi, Idol 5’te de parmak izi tarayıcısı cihazın cazibesini yukarıya çekiyor. Farklı sosyal medya hesaplarına rahatlıkla ulaşma fırsatını sağlaması da Alcatel Idol 5’in artı hanesinde yazanlar arasında bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER