Teknoloji

Alcatel 1X ve 1C Ön İnceleme: Android Go’lu ve Go’suz seçenekler bir arada

alcatel 1x ön incelemeAlcatel 1X dünyanın duyurusu yapılan ilk Android Go telefonu oma özelliğini taşıyor. Daha sonra Nokia 1, ZTE Tempo ve General Mobile GM 8 Go gibi Android Go telefonları geldi.

Android Go, Google’ın yükte hafif, deneyim bakımından ise standart olmayı amaçlayan Android sürümü olma özelliğini taşıyor. Düşük güçlü, düşük RAM’li, buna bağlı olarak daha ucuz cihazlarda Android’in düzgün bir deneyim sunmasını amaçlayan Google, Android Go ile bunu gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

Mobil Dünya Kongresi’ndeki Alcatel standında 1, 3, 5 gibi farklı modeller vardı. Bir Android Go telefonu olması nedeniyle, bunlar içinde ilgimizi çeken Alcatel 1X oldu. Gelişmekte olan ülke pazarlarını hedefleyen bu telefon, uygun fiyatta iyi bir Android deneyimi sunmayı amaçlıyor.

alcatel 1x

Alcatel 1X’in tasarımı birkaç yıl öncesinin Android telefonlarını andırıyor. Ancak amacın maliyetleri düşük tutmak olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu nedenle karşımızda plastikten yapılmış, pahalılık hissi vermeyen bir telefon bulunuyor. Buna rağmen Alcatel, 5.3 inç ekranı 18:9 görüntü oranıyla sunarak günümüzün önemli bir eğilimini yansıtmış.

Ne var ki, ekran çözünürlük açısından epey geride görünüyor. FWVGA+, yani 960 x 480 piksel çözünürlüklü ekran keskin görünmüyor. Buna rağmen ekranın parlaklığı ve netliği yeterli sayılır. Metinleri okumak veya fotoğrafları ve videoları düzgün şekilde görüntülemek mümkün oluyor.

Alcatel 1X’te MediaTek MT6739 dört çekirdekli işlemci ve 1 GB RAM bulunuyor. Anlayacağınız bu, güçlü bir telefon değil. Zaten Android Go telefonu olmasının mantığı da burada yatıyor.

Android’in daraltılmış bir versiyonunu çalıştıran bu telefonda performans, beklediğiniz kadar da kötü olmayacaktır. Hatta ekrana baktığınızda, Android’in Go versiyonunu ilk bakışta anlamanız bile mümkün olmayacak. Android’in havasını yansıtan kullanıcı arayüzünde, sadece belirli uygulamalar ve çeşitli noktalar, yazılımın Go sürümü olduğunu ele veriyor.

Alcatel 1X’te Google’ın Maps, Asistan, YouTube, Gmail gibi uygulamalarının Go versiyonları çalışıyor. Bu uygulamalar, normal versiyonlarına daha az bellek, işlemci gücü ve veri tüketiyor. Bu da düşük güçlü bir telefonda daha verimli biçimde çalışmalarına olanak sağlıyor.

Alcatel 1X’te kullanıcı arayüzü pek akıcı sayılmaz, uygulamaların açılması biraz zaman alıyor. Ancak yine de, telefonun kullanışlılığı iyi olacak gibi görünüyor. 16 GB depolama alanı, bellek kartına ihtiyaç duymadan, yeteri kadar fotoğraf, video veya uygulamayı yüklemeye izin verecektir.

Alcatel 1X’te 8 megapiksel arka ve 2 megapiksel ön kamera bulunuyor. İki kameranın da, telefonun fiyatıyla aynı doğrultuda performans sunmasını bekliyoruz.

Pil tarafına baktığımızda ise, 2460 mAh kapasiteli bir pilin yerleştirildiğini görüyoruz. Bu da tek bir gün boyunca rahatlıkla çalışmayı sağlayacaktır.

Alcatel 1X bize yıllar öncesinin Android telefonlarını hatırlatan ilk Android Go telefonlarından bir tanesi. Giriş seviyesinin de altında kalan teknik özellikleri nispeten büyük ekran ile biraz daha çekici hâle getiren Alcatel 1X’te HD ekran veya parmak izi okuyucu gibi özellikler yok. Ancak çok ucuza, eli yüzü düzgün bir Android telefona sahip olma imkanı bulunuyor.

Alcatel 1X çok parlak, ışıldayan bir telefon değilken; onun Android Go olmayan ve 1X gibi 4G değil de, sadece 3G desteğiyle yetinen Alcatel 1C’yi tercih etmenin sebebi ne olabilir? Muhtemelen bu telefon da fiyatıyla kullanıcıların ilgisini çekmeye çalışacaktır. Alcatel 1X ile aynı teknik özelliklere ve çok benzer tasarıma sahip olan Alcatel 1C, Android Nougat ile yüklü olarak geliyor. Bu telefonda kullanıcıları Alcatel’in özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü ve standart Google uygulamaları bekliyor. Alcatel’in her iki telefonu aynı ülkede piyasaya sürmeyeceğini tahmin ediyoruz. İkisi bir arada piyasada bulunsa, tabii ki tercihimiz Android Go’lu model olan 1X olurdu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER