Teknoloji

Akıllı telefonlar küresel mobil telefon pazarının yüzde 27’sini elinde tutuyor

VisionMobile adlı pazar araştırma şirketinin yayınladığı rapora göre dünya genelindeki mobil telefon satışlarının büyük bir kısmını normal cep telefonları oluşturuyor. iPhone ve Android cihazları etrafında dönen onca şamataya rağmen akıllı telefonların küresel pazarda sadece yüzde 27’lik paya sahip olduğunu görüyoruz.

Rapora göre akıllı telefonlara adaptasyon bölgeden bölgeye farklılık gösteriyor. 3G kapsama alanının geniş olduğu ve düşük mâliyetli abonelik planlarının sunulduğu ülkelerde akıllı telefonlara olan adaptasyon yüksek bir orana sahip. Akıllı telefonların ABD’deki oranı yüzde 63’e, Avrupa’da yüzde 51’e, Asya Pasifik bölgesinde yüzde 19’a, Afrika-Orta Doğu bölgesinde yüzde 18’e ve Latin Amerika’da yüzde 17’ye ulaşmış durumda.

Akıllı telefonların altındaki kısım olarak değerlendirilen vasıflı cep telefonları tarafından domine edilen pazarlarda ön ödemeli abonelik planlarının, Nokia’nın orta sınıf Symbian ve RIM’in bireysel kullanıcı odaklı BlackBerry cihazlarının etkin olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte, oldukça geniş bir fiyat yelpazesine sahip olan Android platformu da düşük fiyatlı modeller sayesinde bu pazarlarda etkinlik kazanmaya başladı.

Android ve iOS akıllı telefonlarda başa güreşmeye devam ediyor, ancak VisionMobile hatırı sayılır bir uygulama ekosistemine ve önemli kullanıcı kitlesine erişen bu iki platform arasından kesin bir kazananın çıkmayacağına inanıyor. Bu durumda Microsoft’un Windows Phone ve RIM’in BlackBerry platformunun üçüncülük için güreşmek zorunda kalacağını söyleyebiliriz.

İlgili – TechCrunch

İLGİLİ HABERLER