Teknoloji

Akıllı telefon pazarı için korkutan rapor

apple akıllı telefon pazarı

Araştırma şirketi Canalys tarafından hazırlanan son rapor, akıllı telefon pazarında 2022’nin ikinci çeyreğinin pek iyi geçmediğini gösteriyor. Nisan ayıyla başlayıp haziran ayıyla birlikte sona eren dönemde satışlar bir önceki yıla göre yüzde 9 azalırken; düşüşün ana sebeplerinin “ekonomik dalgalanma ve bölgesel belirsizlikler” olduğu ifade edildi.

Samsung 2022’nin ikinci çeyreğinde de zirvedeki yerini korudu. Apple ise ikincilik koltuğunu iPhone 13 serisinin satışları sayesinde Xiaomi’den aldı. Çinli akıllı telefon üreticilerinin ise ana vatandaki satışlarında sıkıntı yaşadığı belirtildi.

Canalys’ten analist Runar Bjørhovde, talebin pek yüksek olmamasının şirketleri stratejilerini yeniden değerlendirmek zorunda kaldığını dile getirdi. Enflasyondaki artış ve stoklardaki yığılma nedeniyle pek çok üreticinin yılın geri kalanı için planlarını tekrar şekillendirdiği ifade edildi.

Orta segment telefon pazarındaki sıkıntı ise tahmin edilenden daha büyük durumda. Zaten çok kalabalık olan bu pazarda insanların daha da ucuz cihazlar araması nedeniyle satışlar da geriliyor.

Bir diğer Canalys analisti Toby Zhu ise talebin düşmesinin tüm tedarik zinciri için endişe verici olduğunu belirtti. Maliyet baskısı biraz azalsa da, lojistik ve üretim sorunları hâlâ devam ediyor. Bazı gelişmekte olan ülkelerde ithalat mevzuatının sıkılaştırılması ve gümrük prosedürleri sevkiyatlardaki gecikme süresini uzatıyor.

Akıllı telefon pazarındaki yüzde 9’luk küçülmede geçtiğimiz yılki çok yüksek talebin de etkili olduğunu belirtmek gerekiyor. Zorlu geçen 2020’nin ardından talepte patlama yaşanmıştı. Ancak bu yıl değişen ihtiyaçlar sıralamasında insanlar önceliği telefondan ziyade başka ürünlere veriyor gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER