Teknoloji

IDC raporuna göre akıllı telefon satışları ilk kez yatay seviyede

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

akilli telefon satislariAkıllı telefon üreticileri, geride kalan çeyrekte küresel çapta toplam 334.9 milyon cihaz sevkiyatı gerçekleştirdi. Söz konusu rakam, 2015’in ilk çeyreğinde yapılan 334.3 milyon telefon sevkiyatının sadece yüzde 0.6 oranında üstünde yer alıyor. Bu da akıllı telefon tarihinde yıllık bazda kaydedilen en düşük büyüme olarak kayıtlara geçiyor. Bu yatay seyrin ipuçları, Apple’ın geçtiğimiz gün açıkladığı çeyrek sonuçlarında verilmişti. iPhone satışları, tarihte ilk kez geçtiğimiz çeyrekte geriledi.

Küresel akıllı telefon pazarında işler iyi gitmese de, Samsung pazardaki hakimiyetini sürdürüyor. Güney Koreli elektronik devi, 2016’nın ilk çeyreğinde yine geride bırakmayı başardı. Şirketin toplam sevkiyat rakamı, takipçileri Apple ve Huawei’nin toplamından daha yüksek bir seviyede yer alıyor.

Aradan geçen bir yıllık dönemde Samsung’un akıllı telefon pazarındaki payı yüzde 0.1 oranında gerileyerek yüzde 24.5’e inerken, şirket 81.9 milyon telefon sevkiyatı gerçekleştirdi. Bu rakam pazarın yaklaşık dörtte birini Samsung’un kontrol ettiğini gösterse de, bir süre önce pazarın neredeyse üçte birinin Güney Koreli şirketin kontrolünde olduğunu unutmamak gerekiyor. Sonuçları paylaşan araştırma şirketi IDC, Samsung Galaxy S7 ve S7 edge’in mart ayında “dinamik” bir satış performansı sergilediğini belirtirken, uygun fiyatlı J serisinin de Samsung’un gösterdiği genel performansa olumlu bir etkide bulunduğunu açıkladı.

Apple’ın pazar payı ise 2016’nın ilk çeyreği itibarıyla yüzde 18.3’ten yüzde 15.3’e geriledi. Cupertino merkezli şirkete iPhone 6s ve iPhone 6s’in veremediğini nispeten uygun fiyatlı iPhone SE’nin verip veremeyeceği ise zamanla anlaşılacak.

Huawei yüzde 3’lük bir artışla pazar payını yüzde 5.2’den yüzde 8.2’ye yükseltirken, Oppo’nun pazar payı da yüzde 5.5 olarak gerçekleşti. Vivo ise pazar payını yüzde 2.1’den yüzde 4.3’e taşımayı başardı. Android ve iOS arasındaki ikili düzen daha devam edecek gibi gözükse de, Samsung ve Apple’ın pazarda kurduğu hakimiyetin biraz olsun kırılabileceğinin işaretleri görülüyor.

Akıllı telefon satışları ile ilgili IDC tarafından hazırlanan raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise Çinli üreticiler Oppo ve Vivo’nun Lenovo ve Xiaomi gibi Çinli mobil cihaz üreticilerini geriye iterek dört ve beşinci sıralara yükselmeleri oluyor. Çin’in giderek olgunlaşan akıllı telefon pazarında dozu oldukça yüksek bir rekabet yaşanıyor.

İLGİLİ HABERLER