Teknoloji

Akıllı telefon satışları COVID-19 nedeniyle yüzde 20 azaldı

iPhone 11 İncelemesi

Mobil cihaz sektöründe yılın birinci çeyreğine ışık tutan raporlara yenileri eklenmeye devam ediyor. Bu raporların en yenilerinden birisi, ilgili dönemde küresel akıllı telefon satışlarının nasıl bir seyir izlediğine ışık tutuluyor. Söz konusu rapor Gartner imzası taşıyor.

Koronavirüs geçtiğimiz yıl aralık ayında Çin’de ortaya çıkmış ve tüm dünyaya yayılmadan önce Çin’i vurmuştu. Bu da Çin’deki üretim sektörüne ve ürün satışlarına etkisini yılın ilk çeyreğinde yapmıştı. Salgının patlak vermesiyle birlikte insanların hayati olmayan ihtiyaçlarını ikinci plana atması, telefon satışlarında da düşüşü beraberinde getirdi.

Küresel satışlar, 2020’nin ilk çeyreğinde bir önceki yıla kıyasla yüzde 20.2 oranında azaldı. Pazarın zirvesinde sırasıyla Samsung, Huawei, Apple, Xiaomi ve Oppo yer aldı. Apple’ın satışlarında küçük bir düşüş yaşanırken; Samsung, Huawei ve Oppo çok daha büyük düşüşlerle karşı karşıya kaldı. Bu dönemde satışlarını bir yıl önceye kıyasla artırmayı başaran tek üretici Xiaomi oldu. Çinli üreticinin satışları yüzde 1.4 oranında arttı.

Bir yıl önce 71 milyon cihaz satışı gerçekleştiren Samsung’un satışları bu yıl 55 milyon seviyesinde kaldı. Huawei’nin satışları da 58 milyondan 42 milyon seviyesine geriledi. Geçtiğimiz yıl 44 milyon cihaz satan Apple ise 40 milyon cihaz satabildi. Huawei, Apple’a kıyasla daha büyük bir düşüş yaşamasına rağmen ikinci sıradaki yerini korudu.

Gartner’ın araştırmadan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Annette Zimmermann, Apple’ın koronavirüs salgını yaşanmasaydı iPhone satışlarında rekor kırabileceğini belirtti. Şirketin çeyreğe güçlü bir başlangıç yaptığını belirten Zimmermann, Apple’ın çevrimiçi satışları ve üretim zincirinin normale dönmesi sayesinde çeyreğin sonlarında yeniden pozitif bir ivme yakalamayı başardığını sözlerine ekledi.

Küresel koronavirüs salgınının akıllı telefon pazarı üzerindeki etkisi konusunda net bir fikir sahibi olmak için ikinci çeyreğin de tamamlanmasını beklemek gerekiyor. Pek çok ülkede karantina önlemleri ikinci çeyreğin önemli bir kısmında devam etmişti. Dolayısıyla ikinci çeyrekte de koronavirüs etkisinin yoğun biçimde hissedilmesi sürpriz olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER