Teknoloji

Akıllı telefon satışları 2022’de son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi

yurt dışı telefon harcı kaydı imei

PC üreticileri 2022’yi iyi bir şekilde anmayacak. Akıllı telefon üreticileri için de benzer bir durumun söz konusu olduğu söylenebilir. Canalys’in verilerine göre, akıllı telefon satışları 2022’de bir önceki yıla kıyasla yüzde 11 oranında azaldı. Böylelikle satışlar son 10 yılın en düşük seviyesine gerilemiş oldu.

2022’nin dördüncü çeyreği ise yılın geri kalanına kıyasla daha kötü geçmiş durumda. Bu dönemde telefon satışları 2021’in dördüncü çeyreğine göre yüzde 17 oranında azaldı. Söz konusu dönem, son 10 yılın en kötü dördüncü çeyreği olarak kayıtlara geçti.

Akıllı telefon pazarının zirvesindeki Samsung ve Apple dışında kalan markalar için de 2022 pek iyi geçmedi. Apple’ın pazar payı yüzde 19’a, Samsung’un pazar payı ise yüzde 22’ye yükseldi. Xiaomi, Oppo ve Vivo gibi Çinli üreticilerin pazar payı ise küçüldü. Apple yılın son çeyreğinde iPhone 14 serisinin de etkisiyle Samsung’u geride bırakmayı başardı. Son çeyrekte Apple’ın pazar payı yüzde 25, Samsung’un pazar payı ise yüzde 20 oldu.

Akıllı telefon pazarındaki düşüşün nedenlerini tahmin etmek pek zor değil. Zorlu ekonomik koşullar ve tedarik sorunları hem talebi etkiledi hem de stok sıkıntısı yaşanmasına neden oldu. Parası olanların bile dilediği telefonu alamaması, pazarın küçülmesindeki nedenler arasında yer alıyor.

Akıllı telefon satışları 2023’te de fazla artmayacak

Akıllı telefon satışları 2023’te de şirketlerin yüzünü güldürmeyebilir. Canalys’in öngörülerine göre, telefon satışları küçük bir oranda artacak. Çin’de COVID kısıtlamaların gevşetilmesinin pazara olumlu etki yapması beklense de, bu etkinin küçük yansımalarının yılın ikinci yarısında hissedilmesi öngörülüyor.

İLGİLİ HABERLER