Teknoloji

Akıllı telefon pazarında Samsung ve Apple’ın hakimiyeti devam ediyor

Gartner küresel akıllı telefon pazarına ışık tutan üç aylık raporlarını yayınlamaya devam ediyor. Şirketin en son raporuna göre Apple ve Samsung’un akıllı telefon pazarındaki hakimiyeti devam ediyor. İki şirket birlikte pazarın yüzde 52’sine hükmediyor. Pazarda bu iki şirketten geriye kalan payı kapmak için de oldukça ciddi bir yarışın olduğu görülüyor.

samsung-galaxy-s-iii-vs-iphone-4s-08

2012’nin dördüncü çeyreğinde de pazardaki liderliğini sürdüren Samsung, çeyreği bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 85.3’lük bir artışla 64.5 milyon satışla tamamladı. Samsung’un en yakın takipçisi Apple ise 2011’in dördüncü çeyreğine göre satışlarını yüzde 22.6 arttırdı ve 2012’nin son çeyreğinde 43.5 milyon satış rakamına ulaştı. Apple ve Samsung’un akıllı telefon pazarındaki bu hakimiyeti işletim sistemleri pazarına da sirayet etmiş durumda. 2012’nin son çeyreğinde toplam 145 milyon Android akıllı telefon satılırken, bu cihazların yüzde 42.5’inin Samsung tarafından üretildiği belirtildi. Google’ın mobil işletim sisteminin 2011’in dördüncü çeyreğinde yüzde 51.3 olan pazar payı da 2012’nin son çeyreğinde yüzde 69.7’ye yükseldi. Apple’ın mobil işletim sistemin pazar payıysa aynı dönem içinde yüzde 23.6’dan yüzde 20.9’a gerilese de şirket ikinci sıradaki yerini korudu.

İşlerin asıl ilginçleştiği yerse üçüncülük mücadelesi. Gartner raporuna göre Huawei sergilediği güçlü performansla ilk defa üçüncü sıraya oturmayı başardı. Çinli üretici 2012’nin son çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 73.8’lik bir artışla 27 milyon akıllı telefon satmayı başardı. Sonuçları değerlendiren Gartner’in baş araştırma analisti Anshul Gupta, küresel akıllı telefon pazarında hiçbir şirketin rahatça üçüncülüğe yerleşecek konumda olmadığını belirtti. Apple ve Samsung’un başarılarının ürünlerle olduğu kadar marka gücüyle de ilgili olduğunu söyleyen Gupta, diğer şirketlerin ürün bakımdan aynı seviyeye gelseler bile müşterilerin gözünde aynı marka algısını yaratamadıklarını dile getirdi. İşletim sistemleri pazarındaysa üçüncülükte yüzde 3.5 ile BlackBerry’nin, dördüncülükteyse yüzde 3 ile Microsoft’un oturduğu görülüyor.

İlgili >> Gartner

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER