ManşetlerSatın Alma Rehberi

Akıllı telefon önerileri – Kasım 2022 – Video

yurt dışı telefon harcı kaydı imei

Akıllı telefon satın almayı düşünenler için “tam zamanı” olarak nitelendirebileceğimiz bir dönemdeyiz. 2022 model telefonlar piyasaya çıktı, bu da seçeneklerin bir hayli zengin olduğu anlamına geliyor. Öte yandan yıl sonunda farklı teklifler ve kampanyalarla satın almak istediğiniz modeli daha da uygun fiyata getirmeniz söz konusu olabiliyor. MediaMarkt Türkiye katkılarıyla hazırladığımız Akıllı Telefon Önerileri makalesi ve videosunda yeni bir cihaz satın almak isteyenlere yardımcı oluyoruz.

Fiyat aralığını mümkün olduğu kadar geniş tutmakla birlikte, genel olarak 5000-10000 TL arası akıllı telefonlar odak noktamızda yer aldı. Bununla birlikte fiyatı 10000 TL üzerinde olan bazı orta üst segment modellere de hazırladığımız rehber niteliğindeki videoda ve makalede yer vermeye çalıştık. Burada önerilerine yer verdiğimiz ürünleri MediaMarkt mağazalarında ve mediamarkt.com.tr‘de bulabilirsiniz.

TCL 30 SE

TCL 30 SE

Öncelikle fiyatı 5000 liranın altında olan bir model önerelim. Yakın zamanda detaylı incelemesini Teknoblog’da yayınladığımız TCL 30 SE, büyük ekran deneyimini yüksek çözünürlüklü bir arka kamera ve uzun pil ömrüyle birlikte sunuyor. Telefonun cam ve plastik birleşimi gövdesi bir hayli sağlam. Arkada kolay kullanımlı bir parmak izi okuyucusu var. 6.52 inç ekranı 720p çözünürlükle yeterli bir keskinlik ve netlik sunuyor. 450 nit parlaklığı da dışarıda rahat kullanım için yeterli oluyor. Tek hoparlör de ayak üstü bir şeyler izlemek veya dinlemek için yeterli. Sekiz çekirdekli MediaTek Helio G25 işlemci, 4 GB RAM, 64 GB dahili hafıza temel seviyedeki işleri karşılamada başarı gösteriyor. 5000 mAh kapasiteli pili iki güne varan çalışma imkanı sunuyor. Arkada 50 megapiksel kameranın sergilediği performans bizi şaşırtmıştı. Öndeki 8 megapiksel kamera ile de memnun edici fotoğraflar çekebilirsiniz. Android 12 ile gelen telefonda yer alan TCL UI 4.0 kullanışlı araçlar sunarak deneyimi zenginleştiriyor.

Oppo A55

oppo a55 inceleme

5000-10000 TL seviyesine geldiğimizde, burada seçeneklerin daha fazla olduğunu görüyoruz. Geçen yıl bu zamanlarda piyasaya çıkan ve bizim de detaylı incelemesini yayınladığımız Oppo A55, birçok açıdan TCL’in az önce sözünü ettiğimiz telefonuyla benzer özellikler içerse de, daha şık bir tasarımı kenara yerleştirilmiş parmak izi okuyucusu ve Helio G35 işlemciyle buluşturuyor. 6.51 inç IPS LCD ekran 720p çözünürlüğe sahip. Telefonun genel kullanımı için yeteri kadar büyük ve net bir ekran. Tek hoparlörlü ses sistemi de iş görüyor. 4 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza sayesinde telefon, hedeflediği kitlenin ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Oyun konusunda da, düzgün ayarlarla üst seviyedeki oyunları bile oynama imkanı sunar. 5000 mAh kapasiteli pili iki güne varan bir çalışma süresi yakalarken 18W hızlı şarj desteği de mevcut. 50 megapiksel kamerası, f/1.8 diyafram ile düşük ışıkta bile memnun edici performans ortaya koyuyor. Ayrıca arkada 2 megapiksel çözünürlüklü makro ve derinlik kameraları var. Önde ise 16 megapiksel selfie kamerası bulunuyor. Bu telefona Android 12 ve onu temel alan ColorOS 12 güncellemeleri de geldi.

Samsung Galaxy A23

samsung galaxy a23

Samsung markalı bir telefon isteyenler için, 7000 liranın hemen altından satın alabileceğiniz Galaxy A23 var. Bu Android telefonu Samsung’un 1-2 yıldır akıllı telefonlarında gördüğümüz genel tasarım dilini yansıtıyor. Önü Gorilla Glass 5 camla kaplı. Kenarları ve arkası ise plastikten yapılmış. 6.6 inç 1080 x 2408 piksel çözünürlüklü Full HD+ PLS ekranı, yeterli bir parlaklığa sahip. Parlak ışık altında tatmin edici bir görüş sağlıyor. 90 Hz yenileme hızıyla biraz daha akıcı, gerçekçi ve etkileyici geçişler sunuyor. Samsung tasarımı Exynos işlemci, 6 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza gibi başlıca özellikleri var. İnternette gezinme, sosyal medya uygulamalarını kullanma gibi temel işler için yeterli olacaktır. 5000 mAh kapasiteli pili ise iki güne varan bir çalışma süresi sunabilir. 25W hızlı şarj desteği de mevcut. Arkada dört tane kamera var. 50 megapiksel ana kamera f/1.8 diyafram değerine sahip. Bunun yanında 5 megapiksel ultra geniş kamera, 2 megapiksel makro ve 2 megapiksel derinlik kameraları var. Önde ise 8 megapiksel kamera bulunuyor. Hem ön hem de arka kameralarla 1080p video kaydı yapabilirsiniz. Yazılım tarafında Android 12 ve onun üstünde One UI 4.1 var. Samsung’un One UI arayüzü göze hoş gelen unsurları ve kullanışlılığıyla öne çıkıyor. Galaxy A23 sahipleri de bundan iyi şekilde yararlanacaktır.

Casper VIA F30 Plus

casper via f30 plus

Casper’ın yakın zamanda satışa çıkan Android telefonu VIA F30 Plus da dikkat çeken bir fiyat-performans ürünü. Telefonun fiyat segmentindeki diğer ürünlerle karşılaştırıldığında epey şık görünen bir tasarımı var. 6.52 inç 720p IPS ekranı da yeterli bir parlaklığa ve geniş görüş açılarına sahip. Siyah renk derinliği de iyi ve kullanımı zevkli bir telefon. 90 Hz yenileme hızı da kullanıcı arayüzündeki geçişlerde daha etkileyici bir görünüm elde edilmesine yardımcı oluyor. Telefonda Unisoc T606 işlemci var. Buna 8 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza eşlik ediyor. Bu arada 4 GB’lık sanal RAM kullanımıyla pratikte toplam 12 GB’lık bir RAM kullanımı mümkün oluyor. Sahip olduğu donanım paketiyle günlük işleri rahatlıkla yerine getirir. Oyun oynarken yarıda kesip 2-3 uygulamaya girmeniz gerektiğinde de, geri kalıp oyun keyfine devam edebileceğinizi düşünüyoruz. Arkada yer alan 50 megapiksel ana kameranın yanında 2 megapiksel çözünürlüklü makro ve derinlik kameraları var. Kamera performansı günlük çekimler için işinizi görecektir. Önde de 8 megapiksel çözünürlüklü bir kamera var. Portre modunu kullanarak selfie fotoğraf da çekebilirsiniz. 1080p video kaydının bulunduğunu da belirtelim. Telefon Android 12 ile yüklü geliyor. Casper, kullanıcı arayüzüne fazla dokunmamış. Temiz ve kullanışlı görünüyor. 5000 mAh kapasiteli pili de bir günü rahatlıkla geçen, hatta ikinci günü de çıkarabilecek bir performans sunacaktır.

Huawei Nova Y90

huawei nova y90

Huawei’nin 2022 yazında piyasaya sunduğu ve bizim de detaylı bir şekilde incelediğimiz Nova Y90, iyi bir fiyat-performans telefonu. Öncelikle tasarımıyla Huawei’nin üst sınıf telefonlarından bazı izler taşıyor. Özellikle arkadaki halka biçimli kamera tasarımı hoş görünüyor. Kenarlara doğru kavis yapan arka yüzü düzleştirilmiş kenarlarla hoş biçimde buluşuyor. Ekran-gövde oranı da yüksek. 6.7 inç ekranın etrafını ince bir çerçeve sarıyor. IPS LCD ekran Full HD+ çözünürlükle memnun edici bir keskinlik ve netlik sunuyor. Ekranın parlaklığı içeride ve dışarıda rahat kullanım sunuyor. Snapdragon 680 işlemci taşıyan telefonda 6 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza var. Günlük işleri sorunsuz biçimde yerine getirmenin yanı sıra birçok oyunu da rahatlıkla oynatacaktır. 5000 mAh kapasiteli pili de sizi yarı yolda bırakmayacaktır. Üstelik 40W hızlı şarj desteği sayesinde, sadece birkaç dakika şarj ederek saatlerce kullanım imkanı elde edebilirsiniz. Arkada 50 megapiksel kamera f/1.8 diyafram değerine sahip. Bu kameranın yanında 2 megapiksel derinlik ve 2 megapiksel makro lens var. Huawei Nova Y90’ın kamera performansını beğendik. Farklı ışık koşullarında iyi fotoğraflar çekiyor. Önde ise 8 megapiksel selfie kamera var. Huawei Nova Y90’da EMUI 12 yüklü olarak geliyor. Uygulama mağazası olarak Huawei AppGallery var ve seçenekler bakımından epey zengin. Netflix, Instagram ve bunun gibi uygulamaları da AppGallery aracılığıyla indirmeniz mümkün. YouTube, Gmail gibi Google uygulamaları ve Google Play Store’daki uygulamalara erişim için de Gspace adlı üçüncü taraf uygulama mağazasını kullanabilirsiniz. Bunun kullanım yollarını Nova Y90 inceleme videomuzda bulabilirsiniz.

Redmi Note 11

redmi note 11

Xiaomi’nin Redmi markası epey ilgi görüyor. Bu marka içinde öncülüğü ise Redmi Note modelleri yapıyor. 2022’nin başlarında tanıtılan Redmi Note 11 serisi içinde farklı birçok seçenek var. Bunların fiyatları da sunulan özelliklere göre çeşitlilik gösteriyor. Seriye adını veren Redmi Note 11’in bile farklı seçenekleri var. Bunlar genel olarak RAM ve saklama alanı seçenekleriyle ayrılıyor. Bütçenizi düşünüyorsanız, 4 GB RAM ve 64 GB depolama alanını tercih edebilirsiniz. Daha fazla performans ve saklama alanı tercihinizse, 6 GB RAM ve 128 GB depolama alanlı seçenek de mevcut. Şık görünen ve kullanışlı bir kasayla gelen bu telefonda 6.43 inçlik Full HD+ AMOLED ekran var. Ekranın önünü Gorilla Glass cam kaplıyor. Parmak izi okuyucu yan taraftaki güç düğmesine yerleştirilmiş. Çift hoparlörüyle şaşırtıcı bir ses çıkışı sunuyor. Arkada 50 megapiksel ana kameranın başrolde olduğu dört kamera mevcut. 8 megapiksel ultra geniş, 2 megapiksel makro ve 2 megapiksel derinlik kameraları da var. Önde ise 13 megapiksel kamera mevcut. Günlük hayatta işinizi görecek fotoğrafları ve 1080p videoları bu telefonla çekebilirsiniz. 5000 mAh kapasiteli pili de iki güne varan bir çalışma süresi sunacaktır. 33W hızlı şarj desteğine sahip olduğunu da belirtemeden geçmeyelim. Telefonda Android 11 tabanlı MIUI 13 var. Birçok farklı uygulama, özelleştirilmiş araç ve reklamla, çok da ideal olmayan bir kullanıcı arayüzünün bulunduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Samsung Galaxy A73

samsung galaxy a73

Samsung Galaxy A73 yılın başlarında piyasaya çıkan bu Android telefonu, büyük ekranlı bir telefon isteyenlerin beklentilerini karşılayacaktır. Full HD+ çözünürlüklü 6.7 inç Super AMOLED ekran yüksek parlaklığa, canlı renklere sahip. Stereo hoparlörlerle birleştiğinde film izlemek için de elverişli bir ortam sağlanıyor. Ekran içi parmak izi okuyucusu da var. IP67 suya dayanıklılık seviyesine sahip telefonun şık bir tasarıma sahip olduğunu da belirtelim. Arkada dört kamera var. 108 megapiksel ana kameranı yanında 12 megapiksel ultra geniş, 5 megapiksel makro ve 5 megapiksel derinlik kameraları var. Önde ise 32 megapiksel kamera var. Bu kamera sistemini daha önce detaylı incelemeyi hazırlarken deneyimlemiş ve beğenmiştik. 5000 mAh kapasiteli pili ise 25W hızlı şarj desteğine sahip. Ancak bu destekten yararlanmak için ayrı olarak güç adaptörü edinmelisiniz. Çünkü kutudan bir tane çıkmıyor. Yazılım tarafında Android 12 ve onun üstünde One UI 4.1 var. Android 13 ve One UI 5 güncellemesi de gelecek.

Huawei Nova 10

huawei nova 10

Huawei’nin 2022 model Nova 10 serisi altında üç farklı model var. Bütçenize göre bu modellerden bir tanesini de seçebilirsiniz. Seriye adını veren Nova 10, özellikler ve fiyat açısından bu üçlünün denge noktası niteliğini taşıyor. 6.67 inç Full HD+ OLED ekranı kenara doğru kavis yaparak hoş görünüm oluşturuyor. Çift hoparlörüyle birleştiğinde video izlemek veya oyun oynamak için fazlasıyla elverişli bir ortam oluşuyor. Snapdragon 778G işlemci, 8 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza ile iyi bir performans sunuyor. 4000 mAh kapasiteli pili normal yoğunlukta kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarıyor. 66W hızlı şarj desteği sayesinde prize çok bağlı kalmanız da gerekmiyor. EMUI 12 ile yüklü gelen bu telefonda Huawei AppGallery’nin yanı sıra çeşitli Huawei mobil servisleri mevcut. Nova Y90’daki yazılım durumu burada da geçerli. Huawei, alıştığınız bir akıllı telefon deneyimi için her türlü aracı sunuyor. Gspace adlı üçüncü taraf uygulama mağazası yardımıyla YouTube, Gmail gibi Google uygulamalarını da kullanabilirsiniz. Huawei MateBook bilgisayar sahipleri için de ortak çalışma imkanları sunuyor.

iPhone SE (2022)

iphone se (2022)

Bir iPhone isteyenler için 15 bin lira bandı civarında iPhone 11 var. Ancak bu telefon artık üç yaşını geride bıraktı ve güncelleme desteği nispeten daha kısa. Bunun yerine 2022 model iPhone SE, en uygun fiyat noktasında bir iPhone sahibi olmak için en iyi seçenek olabilir. 4.7 inç Retina ekran, Apple Apple A15 Bionic işlemci, 12 megapiksel arka kamera gibi başlıca özellikler var. iPhone SE’yi daha önce detaylı şekilde incelemiştik. Büyük bir telefon taşımak istemeyenler için ideal. Performans açısından da amiral gemisi iPhone’ları aratmıyor, birçok işi rahatlıkla yerine getiriyor. 12 megapiksel kamerası da farklı ışık koşullarında iyi işler çıkarıyor. Pili de normal yoğunlukta sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkarır. Telefon iOS 16’yı destekliyor ve tahmin ediyoruz ki, önümüzdeki birkaç yıl boyunca çıkacak iOS güncellemelerini de alacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER