Teknoloji

Akıllı telefon 20 yaşını doldurdu

IBM tarafından üretilen Simon Personal Communicator bundan 20 yıl önce 23 Kasım 1992’de COMDEX’te görücüye çıkarılmıştı. O zaman ”Angler” kod adıyla anılan cihazda telefon görüşmeleri yapılabiliyor, kişiler saklanabiliyor, ”posta” gönderilebiliyordu. Asıl ilginç olan özellik ise cihazın üçüncü parti uygulamalarını çalıştırabilmesiydi.

1994 yılında IBM ile şimdi AT&T’nin bir parçası olan BellSouth ortaklığı ile Simon piyasaya çıktı. O dönemde 899 dolarlık bir satış fiyatına sahip olan cihaz, 15 eyalette geçerli olan iki yıllık bir anlaşma ile satışa sunulmuştu. Simon günümüzün akıllı telefonları ile karşılaştırıldığında göze garip gelse de, temel özelliklerin benzer olduğu görülüyor. Simon 6 aylık bir sürede yaklaşık 50 binlik bir satış rakamına ulaşırken, cihaz piyasadan çekilmeden önce satış fiyatı 599 dolara kadar gerilemişti.

O günün koşulları altında değerlendirildiği zaman Simon’ın oldukça gelişmiş özelliklere sahip olduğu açıkça görülüyor. Yukarıda belirtilen özelliklere ek olarak bir dosya yöneticisine sahip olan cihaz, faks gönderebilme ve alabilme yeteneğini de özellikler skalasında barındırmaktaydı. Uygulamalar cihazın altına yerleştirilen PCMCIA kartları aracılığıyla çalıştırılırken, 4.5 inç’lik siyah beyaz 160 x 293 çözünürlüğündeki LCD ekran kalem kullanımına da uygun bir yapıdaydı. Cihazda 1 MB RAM bulunurken o dönemde bulunan hafıza kartları aracılığıyla hafızayı 1 MB ya da 1.8 MB’a yükseltmek mümkündü. O dönemki cep telefonlarının tasarımsal özelliklerini yansıtan Simon, 20 yıl önce telefon pazarının olduğu noktayı göstermesi açısından bir öneme sahip.

İlgili >> Red Ferret

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER