Teknoloji

Akıllı saat kullanımı yaygınlaşmaya devam ediyor

akilli saatGiyilebilir ürün pazarının 2017 performansı, IDC tarafından açıklanan rakamlarla ortaya çıkmıştı. IDC’nin verileri, 2017’de 115.4 milyon giyilebilir ürün sevkiyatının gerçekleştirildiğini gözler önüne sermişti. Bu veriler üzerinde yapılan daha derin bir inceleme ise geride kalan yılda 32.7 milyon akıllı saat satıldığını gösteriyor.

Akıllı saatlerin 2017’deki ortalama satış fiyatı 380 dolar olurken, satışların bir önceki yıla kıyasla yüzde 60 oranında arttığı görülüyor. 17.7 milyon Apple Watch satan Apple, kategorinin zirvesindeki yerini koruyor. Cupertino merkezli şirketin Apple Watch satışlarını artırmasında hücresel bağlantı özellikli Apple Watch Series 3’ün çıkışının önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.

Raporda akıllı saatlerin satışlarındaki artışı etkileyen faktörler de mercek altına alınıyor. Sağlığını yakından izlemek isteyen kullanıcıların gelişmiş sağlık ve fitness takibi araçlarından yararlanma isteği, satışlardaki artışın bir numaralı nedeni olarak öne çıkıyor. Buna ek olarak, daha önce uygun fiyatlı giyilebilir ürün kullananların akıllı saatlere geçişi de satışları artıran faktörlerden biri olarak değerlendiriliyor.

Fitbit’in de Ionic ile akıllı saat pazarına girişi, pazarın büyüdüğünü gösteren işaretler arasında sayılıyor. Fitbit, uygulama ekosisteminin eksikliği ve agresif promosyon ortamı nedeniyle henüz satışların istenen seviyeye ulaşmadığına dikkat çekiyor. Fitbit OS için daha fazla uygulama geliştirmek için çalışan şirket, 2018 bitmeden yeni modelleri de piyasaya sürmeyi planlıyor.

Akıllı saat pazarı 2015’ten bu yana hatırı sayılır bir mesafe kaydetmiş durumda. O dönemde 20 milyonun altında olan yıllık toplam sevkiyat sayısı, günümüzde 33 milyon sınırına yaklaştı.

İLGİLİ HABERLER