Teknoloji

Akıllı evler Nokia ile gerçek olacak

Teknoblog.com – Termostat, aydınlatma, video ve güvenlik sistemi gibi evimizdeki birçok sistemi cep telefonumuz ile kontrol etme rüyamız Nokia sayesinde yakında hayata geçebilir. Şimdiye kadar ev otomasyonu için birçok sistem geliştirildi, ancak bunların uygulanabilirlik, maliyet, karmaşıklık gibi problemleri olduğu, bunları gerçeğe uygulamak mümkün olmadı.

Nokia yeni “Ev Kontrol Sistemi”nin duyurusunu yaptı. Bu sistem üçüncü parti geliştiricilere de açık olan bir platform. Bu platform üzerinde “tak ve çalıştır” çözümlerini gerçekleştirmek mümkün. Sistemin bütün elemanlarını cep telefonunuzdan ya da bilgisayarınızdan, evin içinde ya da dışında kontrol etmeniz mümkün olacak.

Nokia’nın ev kontrol sistemi sahiplerine sisteme bağlı cihazları açıp kapama olanağı sağlayacak. Ayrıca bu cihazların elektrik kullanımlarını izleyip kontrol etmek de bu sistemle mümkün olacak. Sıcaklık sensörü, kamera ve hareket dedektörleriyle sistem sürekli izlenecek. Ayrıca bu sistem daha karmaşık güvenlik, ısıtma ve havalandırma sistemlerine de bağlanabilecek.

Her ne kadar çok az teknik bilgi verilse de, Nokia’nın akıllı ev stratejisi hakkında bir belge bulunuyor. Bu sistemde bağlantı 802.11n WiFi tabanlı bir ağ cihazına dayanıyor. Bu cihazda GSM/GPRS modülü de bulunuyor. Bu bağlantı cihazı Z-Wave ve ZigBee uyumlu cihazlardan oluşan ev ağına entegre ediliyor. Sistemin ek parçaları ayrı ayrı da piyasada satılacak. Güvenlik, enerji, bebek gözetleme gibi genişleme paketleri ile sistem genişleyebilecek. Bu akıllı ev sisteminin Avrupa’da 2009 yılının sonunda satışa çıkması planlanıyor.

İLGİLİ HABERLER