Teknoloji

Almanya gizlilik endişeleri nedeniyle akıllı çocuk saatlerini yasakladı

akilli cocuk saatleriAkıllı çocuk saatleri, Almanya’nın telekomünikasyon düzenleme kurulu tarafından yasaklandı. BBC’de yer alan habere göre, kurum hâli hazırda çocuğuna bu saatleri takan ebeveynlere de saatlerden kurtulmalarını tavsiye etti. Almanya Federal Şebeke Ajansı tarafından alınan bu kararda, söz konusu saatlerin etraflarındaki sesleri kaydedip iletebilme yeteneklerinin rol oynadığı belirtildi.

Ajansın başkanı Jochen Homann, bir uygulama sayesinde ebeveynlerin çocuklarının bulundukları ortamdaki sesleri dinleyebildiğini dile getirdi. Homann, çocuk saatlerinin yetkisiz bir iletim sistemi gibi çalıştığını ifade etti.

Çocuklara yönelik cihazlar ve uygulamaların artması, akıllara “çocukların gizliliği” ile ilgili bazı sorular getirmişti. Oyuncak üreticisi VTech’in 2015’te uğradığı siber saldırı, 6.4 milyon müşterinin verilerinin açığa çıkmasına neden olmuştu. Açığa çıkan veriler arasında çocukların fotoğrafları ve sohbet kayıtları da yer alıyordu.

İnternete bağlanabilen oyuncak ayı üreten bir şirket de kullanıcı verilerini kötüye kullanmış ve bu verilere internet üzerinden rahatlıkla erişebilmesini sağlamıştı. Söz konusu bilgiler de korsanlar tarafından fidye için kullanılmıştı. Disney geçtiğimiz yaz bazı uygulamalarında çocukların gizliliğini ihlâl ettiği gerekçesiyle dava edilmişti.

Akıllı çocuk saatleri ile ilgili tehlikeler çeşitli raporlarda paylaşılmıştı

Akıllı çocuk saatleri ve gizlilik konusuna son olarak Norveç Tüketici Konseyi tarafından hazırlanan raporda değinilmişti. Söz konusu raporda, bazı markaların akıllı saatlerinin verileri şifrelemeden gönderdiğini ve bunun da güvenlik ve gizlilik konusunda sıkıntıya yol açabileceği ifade edilmişti.

İLGİLİ HABERLER