Manşetler

Akbank 6-7 Temmuz sistem arızası ile ilgili detaylar paylaştı

akbank sistem arızası

Geçtiğimiz salı ve çarşamba günü Akbank sistemlerinde yaşanan teknik sorun nedeniyle internet ve mobil bankacılık hizmetlerine erişilememiş, kredi kartı işlemleri yapılamamış, ATM’ler, bankalar ve müşteri hizmetlerinde işlemler gerçekleştirilememişti. Akbank, çarşamba gecesi geç saatlerde sistem arızasının tamamen giderildiğini ve işlemlerin normale döndüğünü duyurmuştu.

Cuma günü Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil tarafından bir açıklama yayınlandı. Açıklamada Akbank sistem arızası ile ilgili genel ayrıntılar veriliyor. Akbank’ın belirttiğine göre, 6-7 Temmuz 2021 tarihlerinde yaşanan hizmet kesintisinde olaylar aşağıdaki gibi gelişti:

  • 6 Temmuz 2021 Salı sabahı, ana bankacılık sistemi veri tabanında ve disk yönetim sisteminde bir sorun oluştu. Tüm kanallarımız bundan etkilendi ve tekrarlayan kesintiler yaşanmaya başladı.
  • Teknoloji iş ortağımız ile birlikte yurtiçi ve yurtdışından uzmanların katılımıyla problemin tespit edilip giderilmesine yönelik çalışmalar hemen başlatıldı.
  • Gün boyu yapılan bu çalışmalar ile müşterilerimizin işlemleri kısmi olarak gerçekleştirilmiş olsa da hizmet sürekliliği tam olarak sağlanamadı.
  • Bu nedenle, 7 Temmuz Çarşamba sabah 7.30’da, gün boyu yapılan çalışmaların bütünsel etkisinin yansıtılabilmesi için veritabanı ve disk sistemlerinin bazı konfigürasyonel değişiklikler ile yeniden başlatılmasına karar verildi.
  • Büyük bir titizlikle ve tekrarlanmaması için kontrollü olarak sürdürülen bu çalışma, gün boyunca devam etti ve kanallarımızda hizmet verilemedi.
  • Aynı gün 19:15’ten itibaren sistemler kademeli olarak açıldı ve 23:55’ten itibaren de tüm Akbank kanallarında müşterilere sorunsuz hizmete başlandı. Sistem stabil hale getirildi.

Akbank, 8 Temmuz Perşembe günü normalin 1.5 katı kadar işlem gerçekleştirildiğini ve sistemlerinin her zamanki yüksek performans seviyesinde çalıştığına dikkat çekti.

Sistem arızası yaşandığı sırada Akbank’ın sistemlerinin yedekli olup olmadığı da sorulan sorular arasında yer almıştı. Binbaşgil, “Temel bankacılık uygulamamız dünyada birçok büyük bankada kullanılan IBM Mainframe sistemi üzerinde çalışmaktadır. Bankamızda, birbiri ile yedekli ve senkronize çalışan iki ana sistem (teknik terimi ile aktif-aktif) ile İzmir’de bulunan ikincil veri merkezinden oluşan üçlü bir yedeklilik yapımız bulunmaktadır. Söz konusu ikili ana sistemin çalıştığı ve 2020 yılında devreye aldığımız Akbank Veri Merkezimiz Tier-3 diye bilinen uluslararası yüksek standarda sahiptir.” diyerek bu sorulara da cevap verdi.

Öte yandan, hizmet kesintisi nedeniyle Akbank’ın siber saldırı altında olup olmadığı da merak edilmişti. Yapılan açıklamada, “Bu sıkıntılı süreçte herhangi bir siber saldırı yaşanmadı ve müşterilerimizin kişisel veri güvenliğini zaafa uğratacak hiçbir durum oluşmadı.” ifadesi de yer aldı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER