Manşetler

AirTag için gizlilik odaklı güncelleme ve Android uygulaması haberi

apple airtag
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın nisan ayında tanıtımını gerçekleştirdiği ve mayıs ayı itibarıyla Türkiye’de satışa sunulan eşya takip aygıtı AirTag ile ilgili olarak gizlilik etrafında dönen çeşitli tartışmalar bulunuyordu. Eşya takibi odaklı bu cihazların insanların gizlice takip edilmesi için kullanılabileceğine dair endişeler mevcut. Ancak AirTag kutu açılımı videosunda da belirttiğimiz gibi, Apple bunun önüne geçecek bazı önlemler almıştı. Görünüşe göre, Apple’ın AirTag için getirdiği yeni yazılım güncellemesi bu konuda ek önlemler getiriyor.

Bir AirTag, sahibi olmayan bir iPhone kullanıcısıyla birlikte hareket ediyorsa, o kişinin iPhone’unun ekranında bir uyarı mesajı gösteriliyor. Ne var ki, söz konusu kişi bir Android kullanıcısıysa, sahibinden ayrılan AirTag’in uyarı vermesi için üç günün geçmesi gerekiyor. Washington Post‘un haberine göre bu alarmın da, söz konusu AirTag’in sahibinin telefonuyla birlikte eşya takip cihazının menziline girmesiyle birlikte sıfırlandığı belirtiliyor. Bu durumda, takip ettiği kişiyle gün aşırı bir araya gelen bir kişi, AirTag’in çalışmasının önüne geçebilir.

Gizlilikle ilgili tartışmaları yakından takip eden Apple, CNET’in haberine göre, AirTag için bir güncelleme çıkardı. Böylelikle şirket, istenmeyen takip olaylarının önüne geçmek için kullanıcılara, alarmdaki zamanlayıcıyı ayarlama fırsatı veriyor. Apple, güncellemeyle ilgili aşağıdaki ifadeyi kullanıyor:

AirTag’in gizliliğini ve güvenliğini iyileştirmeye devam etme taahhüdümüzün ardından, bugünden itibaren, sahibinden ayrılan bir AirTag’in hareket ettirildiğinde ses çıkaracağı süreyi güncelleyeceğiz. Bu süre, üç günden 8 ila 24 saat arasında rastgele bir süreye değişiyor.

AirTag için özel Android uygulaması geliyor

Bu nispeten küçük bir ayarlama, ancak AirTag’in takipçiler için bir araç olarak kullanımı üzerinde büyük bir etkisi olabilecek bir ayardır. Ek olarak Apple, Bul uygulamasının yalnızca iOS cihazlarında mevcut olması nedeniyle Android kullanıcılarının gizli takiplere daha duyarlı olma endişelerini gidermek için adımlar atıyor. Şirket, Android kullanıcıları için AirTag odaklı bir uygulama çıkaracak:

Bu yılın ilerleyen zamanlarında, kullanıcıların bir kişiyle birlikte seyahat edebilecek bir AirTag veya Bul ağı özellikli aksesuarı sahibinden ayrı olarak algılamasını sağlayacak bir Android uygulamasını da tanıtacağız.

AirTag iPhone’unuzun kapsama alanında olduğunda en son ürün yazılımı güncellemesi otomatik olarak uygulanacaktır. 9to5Mac, güncellemenin eşya takip aygıtına 1A276d yapı numarası ve 1.0.276 donanım yazılımı sürümünü yükleyeceğini söylüyor. Bir AirTag’in donanım yazılımı sürümünü kontrol etmek istiyorsanız, Bul uygulamasını açın, alt kısımdaki Nesneler sekmesine dokunun, kontrol etmek istediğiniz AirTag’i seçin ve ardından AirTag’in adına dokunun. Artık AirTag’inizin hangi donanım yazılımı sürümünde olduğunu görebilmeniz gerekir.

Bu değişiklikler gizlilik konusunda hassas olanları tam anlamıyla rahat hissettirmeyebilir. Ancak Apple’ın yeni ürünüyle ilgili tartışmaları yakından takip edip önlem almaya çalıştığını gösteriyor. Şu anda Apple’ın web sitesinden tek bir AirTag’i 299 TL’ye veya dörtlü AirTag paketini 999 TL’ye satın alabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER