Eğlence

AirPods ve HomePod cihazları için Apple Music kayıpsız ses desteği detayı

apple music kayıpsız ses airpods pro

Apple pazartesi günü Apple Music için Dolby Atmos desteğiyle Uzamsal Ses ve Kayıpsız Ses özelliklerini duyurmuştu. Daha sonra çıkan haberler, Apple’ın AirPods Max, HomePod ve HomePod mini gibi ses ürünlerinin bu yüksek kaliteli müzik deneyimi için tam anlamıyla hazır olmadığını gösterdi.

The Verge sitesinin Apple’dan aldığı bilgilere göre, aktif gürültü engelleme özellikli üst sınıf kulaklık modeli AirPods Max, kayıpsız müzik dosyalarının oynatımı için doğal destek sunmuyor. Apple adına siteye açıklama gönderen bir temsilci, “Kayıpsız ses AirPod’larda, hiçbir modelde desteklenmiyor.” dedi. “AirPods Max kablolu dinleme modu ise yalnızca analog çıkış kaynaklarını kabul ediyor. AirPods Max şu anda kablolu modda dijital ses biçimlerini desteklemiyor.”

AirPods ve AirPods Pro’nun kayıpsız ses çalma imkanının olmaması anlaşılır. Çünkü bunlar tamamen kablosuzdurlar ve Apple, Bluetooth üzerinden AAC codec bileşenini destekliyor. AAC kulağa çok iyi geliyor, ancak CD kalitesindeki veya daha yüksek çözünürlüklü parçaların bit hızına erişemiyor. Daha iyisini yapmak için Apple’ın yeni bir kablosuz kodlama tekniği (Sony’nin kendi LDAC sürümü gibi) bulması veya bu şeylerin Bluetooth yerine Wi-Fi üzerinden müzik çalmasını sağlaması gerekir. Bunların hiçbiri bugün veya Apple Music’in kayıpsız sunmaya başlayacağı haziran ayında gerçekleşmeyecek.

Bir kabloyla ses kaynaklarına bağlanabilen AirPods Max ile işler biraz daha karmaşık görünüyor. Ne var ki, Apple’ın sunduğu Lightning – 3,5 mm kablosu kayıpsız Apple Music parçaları yayınlayan bir aygıta takılı olsa bile, kaynağın tam ses doğruluğunu duyamayacağınız ortaya çıkıyor.

Apple, The Verge sitesine bir iPhone’dan AirPods Max’e 24-bit / 48 kHz Apple Music kayıpsız bir parçayı hem kablo hem de Lightning adaptörü kullanarak çaldığınızda, sesin analoğa dönüştürüldüğünü ve ardından 24-bit / 48 kHz formatında yeniden sayısallaştırıldığını belirtiyor. Bu yeniden dijitalleştirme adımı, Apple’ın saf kayıpsız ses duyduğunuzu söyleyememesinin nedenidir; kaynakla aynı ses çıkışı sunulmamış oluyor.

Yine de kulağa çok iyi gelecek bir ses çıkışı sunulacaktır. AirPods Max’in sesi Bluetooth üzerinden AAC ile bile olağanüstü ve fişe takmak deneyimi daha zengin hale getirebilir. Ancak teknik ayrıntılar konusunda titizseniz, AirPods Max’in kayıpsız sesi gerçek anlamda alamayacağını bilmelisiniz.

Yine dün açıklanan Apple Music Uzamsal Ses özelliği ise AirPods, AirPods Pro ve AirPods Max üzerinde çalışacak. Dolayısıyla, bu Dolby Atmos karışımlarına sahip olan tüm şarkılar, stereo muadillerinden daha sürükleyici biçimde hissedilecek. Apple, uzamsal sesin birçok müşteri için kayıpsız kaliteden daha önemli olacağını düşünüyor olmalı. Ancak ilerleyen zamanlarda yeni çıkaracağı kulaklıkların kayıpsız ses desteğini sunması için de teknik açıdan bir şeyler yapacaktır.

HomePod ve HomePod mini için de benzer durum söz konusu

Öte yandan Apple, yine The Verge sitesine, HomePod ve HomePod mini’nin de benzer şekilde kayıpsız ses desteğini sunmayacağını kaydetti. Ayrıca MacRumors da aynı durumu çeşitli kaynaklara doğrulattı.

İyi haber ise, HomePod ve HomePod mini’nin şirketin standart bir stereo veya sanal surround miksajdan daha sürükleyici ses sağlaması beklenen yeni uzamsal ses deneyimlerini destekleyecek olması.

Ve Apple, tüm bu cihazların hiçbirinin kayıpsız parçaları tamamen çalmada başarısız olmayacağını söylüyor. Sadece parçaları kayıpsız kalitede dinlemek mümkün olmayacak.

İLGİLİ HABERLER