Teknoloji

Apple AirPods üretiminin bir kısmını Hindistan’a kaydırıyor

airpods 4
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın cihaz üretimindeki Çin ağırlığını azaltmayı istediği bir sır değil. Cupertino merkezli şirket, bu plan doğrultusunda AirPods ve Beats kulaklıkların üretiminin bir kısmını Hindistan’a taşımaya hazırlanıyor.

Apple’ın AirPods üretimi Foxconn ve Luxshare tarafından gerçekleştiriliyor. Cupertino merkezli şirketin iki üretim ortağından da montaj aşamasının bir kısmını Hindistan’a kaydırmasını istediği belirtildi.

Üretimde Çin’e bağlı olmaktan kurtulmak, Apple’ın önündeki en büyük zorluklardan biri. Bu durumu değiştirmek de şirketin öncelikleri arasında yer alıyor. Çin çok uzun süredir Apple’ın üretim merkezi konumunda. 1980’den bu yana özellikle Shenzhen bölgesinde teknoloji üreticilerine özel teşvikler verilmesi ve vergi avantajları sağlanması sayesinde pek çok büyük teknoloji şirketinin öncelikli üretim merkezi Çin olmuştu. Bu süreçte üretim için Çinli şirketlerle iş birliği yapılması da ülkenin ekonomisine ciddi katkı sağlamıştı.

Yapılan bir araştırmaya göre, Apple’ın üretimde Çin’e olan bağımlılığını yüzde 10 oranında azaltması bile sekiz yıl sürebilir. Ancak üretimde Çin’e bağımlı olmak da Apple için hiç şimdiki kadar riskli olmamıştı.

Çin’in Tayvan’ı işgali bir zamanlar Apple için bir tür “felaket senaryosu” olarak tanımlanıyordu. Ancak bu artık çok daha gerçekçi bir risk hâline gelmiş durumda. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından benzer bir senaryonun Çin ve Tayvan arasında tekrarlanabileceği yoğun şekilde konuşuluyor.

Bunlara ek olarak, COVID-19 salgını nedeniyle Çin’de alınan önlemlerin üretimi aksatması ve fikri mülkiyet hırsızlığı gibi konular, Apple’ın aralarında bulunduğu Amerikan şirketlerini Çin’de üretimden uzaklaştıran faktörler arasında yer alıyor.

Apple’ın Hindistan’da kulaklık üretimine önümüzdeki yıl başlayabileceği belirtiliyor. Şirket hâlihazırda AirPods ve Beats üretiminin bir kısmını da Vietnam’da gerçekleştiriyor. Hatta Beats üretiminde aslan payının Vietnam’da olduğunu belirtmek gerekiyor. Apple’ın Hindistan’ın iPhone üretimindeki payını artırmak istediği de biliniyor.

İLGİLİ HABERLER