DosyaManşetler

AirPods 2: Ne zaman çıkacak, hangi özelliklere sahip olacak?

apple airpods

Apple AirPods’un 2019’da yenilenmesi bekleniyor. 2016’da tanıtılan ve sonlarında piyasaya çıkan gerçek anlamda kablosuz, kulak içi kulaklıklar, iki yılı aşkın zamandır aynı donanımla ilerliyor. Apple’ın bulunduğu noktadan bakarsak, şirketin yeni bir versiyon çıkarmak için neden bu kadar uzun zaman beklediğini anlayabiliriz. Pazar giderek daha da olgun hâle geliyor. Piyasada gerçek anlamda kablosuz özellikli çeşitli kulaklık modelleri mevcut. Ancak Samsung Galaxy Buds gibi, yeni çıkan modeller Apple’ın AirPods’unun en büyük silahına, basitliğine karşı tehdit oluşturmaya başladı. AirPods, kasasını açtığınız anda iPhone ve iPad’ler tarafından tanınıyor, macOS bilgisayarlarla da gayet iyi anlaşıyor. Birçok Bluetooth kulaklıkta gördüğümüz zahmetli eşleştirme işlemi bu kablosuz kulaklıklarda karşımıza çıkmıyor. En azından Apple’ın ürünleriyle durum bu şekilde.

AirPods’u piyasaya ilk çıktığı zamanlarda incelemiş ve oldukça beğenmiştik. Ancak Apple’ın artık ileriye doğru yeni bir adım atmasının zamanı geldi. Son zamanlarda karşımıza çıkan dedikodular, Apple’ın gelecek nesil AirPods’unun piyasanın geri kalan oyuncularına karşı avantaj kazanmasını sağlayacak yeni özelliklere odaklanacağını söylüyor. Böylelikle hâlâ kablolu, Lightning uçlu EarPods kullananların da kalbinin kazanması hedefleniyor. Bu dosya yazısında, AirPods çıkış tarihi tahminleri ve beklenen özelliklerle ilgili iddiaları mercek altına alıyoruz.

AirPods 2 ne zaman çıkacak?

Apple hakkında ortaya attığı ve büyük çoğunluğu doğru çıkan tahmin ve analizleriyle bildiğimiz analist Ming-Chi Kuo, AirPods 2’nin 2019’un ilk yarısında çıkacağını söyledi. Kuo daha önce de iPhone XR’ın ekran özelliklerini ve fiyatını, çıkışından neredeyse bir yıl kadar önce doğru tahmin etmişti. Bazı dedikodular Apple’ın 2019 içinde, suya dayanıklı ve gürültü bastırma özellikli, daha lüks seviyede bir AirPods 2 modeli üzerinde çalışıyor olabileceğini de işaret ediyor.

Apple 25 Mart 2019 tarihinde, yılın birinci çeyreğinin neredeyse sonunda bir etkinlik düzenleyecek. Ancak hemen heyecanlanmayın, çünkü bu etkinliğin servislere odaklanan, Apple’ın TV yayın platformu ve Apple News abonelik servisiyle ilgili olacağı iddia ediliyor. Donanım bu etkinliğin gündem maddeleri arasında bulunmayacak. Ne var ki, Apple’ın etkinliklerde sürprizleri de sevdiği bilinir, yani AirPods 2 etkinliğin sürprizlerinden bir tanesi olabilir.

apple airpods
AirPods

AirPods 2 ne kadara satılacak?

AirPods 2’nin ABD fiyatı 159 dolar, Türkiye’de ise 1199 TL’ye satılıyor. Bloomberg‘de çıkan bir habere göre, gelecek nesil AirPods daha yüksek fiyata sahip olacak. Aynı zamanda haberde Apple’ın, diğer ürünlerinde olduğu gibi farklı fiyatlara sahip birden fazla AirPods modeli çıkarabileceği söyleniyor.

İkinci nesil kablosuz kulaklık serisinin daha iyi ses performansı sunmasını, malzeme kalitesinin de daha da artırılmasını bekliyoruz. Eller serbest sesli komutlar ve kablosuz şarj da standart özellikler olacak gibi görünüyor. Dedikodular Apple’ın daha yüksek fiyatlı bir üst model çıkaracağını işaret ediyor. Bu modelde gürültü bastırma, suya dayanıklılık ve sağlık durumunu izleme özellikleri bulunacak.

AirPods 2’nin tasarımı pek değişmeyecek

Apple, kulaklık tasarımında ilk iPod modelini çıkardığından bu yana radikal değişiklik yapmadı. AirPods, EarPods’un kabloları kesilmiş ve uçları biraz uzatılmış bir versiyonu gibi görünüyor. AirPods 2 de büyük ihtimalle benzer biçimi koruyacak. Dedikodular kapsamlı bir tasarım değişikliğini işaret etmiyor. Yine de, MacRumors tarafından ortaya atılan bir iddia, Apple’ın donanım tedarikçisinin gelecek nesil AirPods’un siyah renk seçeneğini üretmekte olduğu yönünde. Aynı zamanda AirPods’a mat doku eklenecek, böylelikle kulakta durması biraz daha kolaylaşacak.

Apple’ın AirPods için kablosuz şarj özelliğini getirmeyi planladığı sır değil. 2017 yılında, AirPower şarj matının tanıtımı sırasında AirPods’un bu aksesuarın üstünde kablosuz olarak şarj edildiğini görmüştük. Ne var ki, kablosuz şarj edilecek AirPods’un Qi şarj bobininin yerleştirilebilmesi için biraz daha büyük kasaya sahip olması söz konusu olabilir.

apple airpods 2

AirPods 2 “Hey Siri” sesli komutlarını destekleyecek

Bazı durumlarda telefonu elinize alıp Siri’yi kullanmanız kolay ya da güvenli olmayabilir. Halbuki AirPods kulağa takılıyken “Hey Siri” diye seslenip telefon araması yapmak ya da diğer işlevleri gerçekleştirmek oldukça kullanışlı olurdu.

Geçtiğimiz ocak ayında, iOS 12.2 beta kodlarında AirPods’da eller serbest komutlara izin verecek “Hey Siri” özelliğinin kurulum arayüzüne rastlanmıştı. Bu durum Apple’ın bu özelliği kulaklıklarına eklemeyi ciddi şekilde düşündüğüne dair işaret sayılmıştı.

AirPods 2 kablosuz şarj desteğine sahip olacak

Apple, AirPower kablosuz şarj matının duyurusunu gerçekleştirdiğinde, bir çift AirPods’u bunun üzerinde kablosuz olarak şarj olurken de göstermişti. Bu ürünün AirPods 2 mi, yoksa kablosuz şarj cihazıyla uyumlu orijinal model mi olduğu o zamanlar belli değildi. Ancak AirPower şimdiye kadar piyasaya çıkmadı. Belki AirPower’ın gecikmiş olması, AirPods 2’nin de çıkışını geciktirmiş olabilir.

2018 sonlarında AirPods 2’nin kablosuz şarj desteğine sahip olacağı dedikodusu alevlenmişti. Ancak kulaklıkların mı, yoksa kasanın mı kablosuz şarj matı üzerine yerleştirilmesi gerektiği bilinmiyor. Muhtemelen ikincisi geçerli olacaktır.

Ocak ayında, AirPower şarj matının üretim hattına girmiş ve piyasaya çıkmaya hazır hâle gelmiş olabileceği söylentileri çıkmıştı. AirPods 2’nin 2019’un ilk yarısı bitmeden önce çıkacağına dair tahminlerle birlikte değerlendirildiğinde, Apple’ın kablosuz şarj özelliğini ön plana çıkarmak amacıyla AirPower matını da tanıtım için kullanmasını bekleyebiliriz. 9to5Mac‘in bilinmeyen bir kaynaktan aldığı habere göre, gelecek nesil AirPods sadece 15 dakikada kablosuz şarjla tam doluluğa ulaşabilecek.

apple airpower

AirPods 2 suya dayanıklı olabilir

Suya dayanıklılık tüketicilerin içini rahatlatan başlıca özellikler arasında bulunuyor. Böylelikle suya ve çamura düşürme gibi durumlarda telefonun zarar görmesi ihtimali epey azalıyor. Gelecek nesil AirPods suya dayanıklı olsa mükemmel olur. Çünkü bunları kulaktan düşürmek, bazı insanların başına gelmesinden en çok korktuğu işlerin başında geliyor. Suya dayanıklı olması, AirPods’u su birikintisi, tuvalet, havuz veya benzeri ortamlarda düşürenlerin endişelenmesini önleyecektir.

İlk dedikodulardan bir tanesi de yeni nesil AirPods’un bir tür suya dayanıklılığa sahip olacağıydı. Bundan sonra karşımıza çıkan her bir dedikoduda yeni ürünün suya dayanıklı olacağına dair bahisler geçti. Bunun standart modelde mi, yoksa daha yüksek fiyatlı versiyonda mı yer alacağı şu an için bilinmiyor.

AirPods 2’de gürültü engelleme bulunabilir

Gürültü engelleme etrafınızdaki sesleri duymanızı engelliyor. Uçakta seyahat ederken motorun uğultusunu duymaz ya da karşınızda oturup konuşan bir kişinin ne konuştuğunu anlamazsınız. Eğer bir işe konsantre olmak, biraz dinlemek ya da dinlediğiniz müziğe ya da programa tamamen odaklanmak istiyorsanız, gürültü engelleme epey kullanışlı oluyor.

Bloomberg’in 2018’in ortalarında geçtiği bir haber, Apple’ın AirPods 2’yi gürültü engelleme özelliğiyle çıkarmak istediği yönündeydi. Suya dayanıklılık gibi, gürültü engelleme de Apple’ın gelecek nesil AirPods’uyla ilgili olarak dile getirilen özelliklerin başında geliyor. Aynı haberde Bloomberg, Apple’ın ürünün farklı fiyat noktalarında konumlandırılmış çeşitlerini satabileceğini öne sürmüştü. Gürültü engelleme değerli bir özellik olarak nitelendirildiği için, bu özellik de AirPods 2’nin sözü edilen lüks modelinde bulunabilir.

apple airpods

Yeni nesil AirPods sağlık izleme sensörleri barındırabilir

Apple Watch Series 4 ile birlikte Apple, akıllı saatine çeşitli sağlık izleme özellikleri eklemişti. Akıllı saat ABD’de, buranın resmi sağlık kuruluşu FDA tarafından onaylanmış EKG uygulamasını kullanıcılara sunuyor. Böylelikle düzensiz kalp ritmleri tespit edildiğinde kullanıcı durumdan anında haberdar ediliyor. Apple’ın sağlık izleme işlevlerini sadece bilekle sınırlı tutmak istemediğini Bloomberg’in Ocak 2019 tarihli bir haberinden öğrenmiştik.

Bloomberg’in haberine göre Apple, gelecek nesil AirPods kulaklıkları için de sağlık izleme özelliğinin çalışmalarını yapıyor. DigiTimes da yakın zamanda geçtiği haberde bu tarz bir özelliğin 2019’un ilk yarısında çıkabileceğini yazmıştı.

Dedikodular piyasaya çıkacak üründe neler görebileceğimizi açığa vurmuyor. Adımlarınızı sayacak bir sensör mü, yoksa kalp hızını ölçmeye odaklanacak bir bileşen mi göreceğiz, bunu bilmiyoruz. Ancak daha fazla izleme özelliği daha fazla sensörün eklenmesi anlamına geliyor. Daha fazla sensör demek, AirPods’un hacmini biraz daha büyütmek anlamına da geliyor. Apple’ın gelecek nesil AirPods’un tasarımında ufak tefek değişiklikler yapacağı söylentileri ışığında, şirketin daha fazla özelliği gövdeye eklemek için sıkı tasarım kısıtlamalarına karşı çalışmakta olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Yukarıda dile getirdiğimiz söylentilerin ne kadarı gerçeğe dönüşecek, bunu muhtemelen yakın zamanda göreceğiz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER