Teknoloji

AI Portraits Ars selfie’leri klasik portrelere dönüştürüyor

İnsanların yapay zekâyı kendilerini yaşlandırmak için kullanmaları yeniden moda hâline gelmiş durumda. Bu modanın ne zaman geçeceği konusunda şimdiden bir şey söylemek mümkün değil. Ancak yapay zekâyı üstünde farklı şekillerde kullanmak isteyenlerin yararlanabileceği alternatifler şimdiden mevcut. AI Portraits Ars, bu alternatifler arasında en dikkat seçeneklerden biri olarak öne çıkıyor.

Bir internet sitesi olan AI Portraits Ars, kullanıcıların selfie’lerini hüzünlü ancak sanatsal portrelere dönüştürüyor. Söz konusu dönüşümü sağlayan aracın altında ise MIT-IBM Watson AI Lab bünyesindeki araştırmacıların imzası bulunuyor.

Site, 45 bin klasik portreyle eğitilen bir algoritmayı kullanıyor. Sulu boya, suni yağlı boya ve mürekkeple yapılmış portreler; yararlanılan eğitim materyalleri arasında bulunuyor. Veri tabanının tarz yelpazesinin de oldukça geniş olduğunu belirtmek gerekiyor. Rembrandt, Titian, Van Gogh gibi ressamların eserleri de veri tabanında mevcut durumda.

Benzer şekilde yapay zekâ portreleri oluşturmakta kullanılan eski yapay zekâ yöntemleri, genellikle kullanıcının yüzünü yeni bir tarzda boyuyordu. AI Portrait Ars ise sadece bunu yapmakla yetinmiyor ve Üretici Ters Ağ (GAN) ile yeni baştan bazı yüz özellikleri oluşturuyor.

Bir selfie’de bulunan bazı unsurlar, algoritmayı belirgin bir tarzı kullanmaya teşvik edebiliyor. Örneğin; alttaki resimlerde algoritma, gaga benzeri burnu ve pürüzsüz alnı ön plana çıkarmak adına Rönesans tarzını kullanıyor. Farklı selfie’lerin farklı sonuçlar verebileceği de ifade ediliyor.

ai portrait arsBu tarz yapay zekâ işlemleri, çeşitli gizlilik endişelerini de beraberinde getiriyor. Ancak AI Portraits Ars geliştiricileri bu konuda oldukça hassas görünüyor. Portre oluşturmak için platformun sunucularına gönderilen selfie’lerin kullanımdan hemen sonra silindiği ve herhangi bir amaçla kullanılmadığı belirtildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER