Teknoloji

Ağır işletim sistemi ve güç mücadelesi webOS’in başarısızlığına neden oldu

Eski webOS ekip çalışanları platformun çöküşünde suçu yazılımdan anlamayan yöneticilerde ve güç mücadelelerinde görüyor. Palm HP tarafından satın alınmadan önce bu şirketin tepe yöneticisi olan Jon Rubinstein webOS uygulamalarının üstünde çalışacağı temel platformun WebKit olması yönünde seçim yapmıştı. Palm’ın eski kıdemli yazılım direktörü Paul Mercer bunun büyük bir hata olduğu yönünde görüş belirtmiş.

Paul Mercer, NYTimes’a verdiği demeçte, bu kadar iddialı ve çığır açan bir tasarımı çalıştırma yeteneklerinin olmadığını ve WebKit’in uygulamaları,kullanıcıların alıştıkları hızda, burada iPhone gibid iğer rakip cihazları kastediyor olmalı, çalıştırma konusunda yetersiz olduğunu dile getirdi. WebKit’in yetersizlikleri ve hızlandırılmış geliştirme takvimi nedeniyle her bir uygulamanının başlangıçta sıfırdan inşa edildiğini, webOS çatısı şekillendikçe Palm ve HP tarafından yeniden oluşturulduğunu, bütün bunların da webOS cihazı satın alan önemli bir kitlenin cihazlarını iade etmesine yol açtığını vurguladı. Mercer, Palm’ın birinci nesil Pre’de aşırı yüksek iade oranıyla karşılaştığının altını çiziyor, cihazı ilk satın alanlar bu cihaz için kararsız ve ağır yorumunda bulunmuştu.

webOS’in kullanıcı arayüzünün babası olarak nitelendirilen Matias Duarte’nin Mayıs 2010’da Google’a geçişi de bu platform için büyük bir kayıp olarak nitelendiriliyor. Adı açıklanmayan eski bir webOS ekip üyesi Duarte’nin webOS demek olduğunu ve onun gidişiyle birlikte geri gidişin açık bir şekilde görülmeye başlandığına dikkat çekti.

HP, webOS’i geçen ayın ortalarında açıkladığı bir kararla açık kaynak kodlu platforma dönüştürdü ve platformun geleceği için kapıyı açık bıraktı. Tabii, webOS’in bu konumunu devam ettirmesinde üçüncü parti donanım ve cihaz üreticilerinin bu platforma göstereceği ilginin büyük bir olü olacak. Mercer’a göre WebKit’in temel performans sorunları devam ettiği sürece webOS’in geleceği çok da parlak olmayacak.

İlgili – NYTimes

İLGİLİ HABERLER