Teknoloji

AFP ve Getty Twitter’daki fotoğrafları izinsiz kullandıkları gerekçesiyle 1.2 milyon dolar tazminat ödeyecek

twitter çift aşamalı doğrulama

Bir Amerikan bölge mahkemesi bu yılın ilk günlerinde pek çok haber kurumunun fotoğrafçı Daniel Morel’in Twitter üzerinden paylaştığı fotoğrafları izinsiz olarak kullanarak telif hakkı ihlâli gerçekleştirdiği yönünde bir karar vermişti. Söz konusu kararın ardıdnan şimdi de kuruluşların Morel’e ödeyeceği tazminat miktarları belirlenmeye başlamış durumda. AFP ve Getty Images’ın izinsiz kullandıkları fotoğraflar gerekçesiyle Morel’e 1.2 milyon ödemesine karar verildi.

twitter-logo-230513

Olayların çıkış noktası bir AFP editörünün Twitter üzerinden 2010 yılındaki Haiti depremine ait fotoğrafları bulması ve daha sonra ajansın bu fotoğrafları Getty’ye servis etmesi olmuştu. Morel tarafından çekildiği daha sonra anlaşılan söz konusu fotoğraflar hızla yayılırken, Getty’nin fotoğraf servisine abone olan pek çok kurum da bu fotoğraflardan faydalanmıştı. Aralarında The Washington Post’un da bulunduğu pek çok kurum Morel ile açıklanmayan miktarlar karşılığında anlaşma sağlamıştı.

AFP ise fotoğrafların ticari amaçlı kullanıma açık olduğu iddiasını ortaya koymuş ancak ajansın bu iddiası hem davanın hakimi Alison J. Nathan hem de Twitter tarafından reddedilmişti. Mikro blog sitesi yaptığı açıklamada kullanıcıların kendi fotoğraflarının sahibi olduğunu ve şirket politikasının daima bu yönde olduğunun altını çizmişti. AFP’ye konuşan Morel, sonuçtan dolayı memnuniyet duyduğunu, böyle bir durumun bir daha hiçbir sanatçının başına gelmemesini dilediğini belirtti ve alınan kararı tüm telif sahipleri açısından bir zafer olarak tanımladı.

İlgili >> Reuters, AFP

İLGİLİ HABERLER