ManşetlerUlaşım

Sony ve Honda’nın birlikte geliştirdiği ilk elektrikli otomobil: Afeela

afeela

Sony ve Honda geçtiğimiz yılın mart ayında birlikte elektrikli otomobil geliştireceklerini açıklamışlardı. Bu doğrultuda ortak bir şirket kuran iki dev marka, birlikte geliştirecekleri elektrikli otomobillere farklı alanlardaki uzmanlıklarını koyacaklarını belirtmişti. Sony Honda Mobility adını taşıyan bu şirketin ilk prototipi olan Afeela, CES 2023‘te gözler önüne çıktı.

Henüz prototip aşamasında olan bu otomobilin 2026’da Kuzey Amerika’da yollara çıkması planlanıyor. Yeni marka hakkında hâlâ pek çok şey bilinmese de; Sony Honda Mobility CEO Yasuhide Mizuno, şirketin Sony’nin yapay zekâ, eğlence, sanal ve artırılmış gerçeklikteki deneyiminden yararlanarak özel bir elektrikli otomobil deneyimi sunacağını dile getirdi.

Mizuno şu ifadeleri kullandı: “Afeela bizim ‘interaktif ilişki’ konseptimizi temsil ediyor. Bu ilişkide insanlara interaktif mobilite hissi geçiyor ve mobilite hem sensörlerinin hem de yapay zekânın yardımıyla insanları ve toplumu fark edip, anlayabiliyor.”

Afeela 40’tan fazla sensör barındırıyor

Otomobilde 40’tan fazla sensör bulunuyor. Bu sensörler arasında kameralar, radarlar, ultrasonik sensörler ve LiDAR sensörleri bulunuyor. Aracın dışına yerleştirilen bu sensörler hem nesneleri tanıyor hem de otonom sürüşü mümkün kılıyor. Mizuno’ya göre, Sony Honda Mobility’nin ilk otomobili şu üç temayı somutlaştıracak: Otonomi, Artırma ve Çekim.

Afeela tasarımı itibarıyla Sony’nin CES 2020’de sergilediği Vision S isimli konsept otomobile benziyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi ilk olarak 2026’da Kuzey Amerika’da yollara çıkacak olan otomobil daha sonrasında Avrupa ve Sony ile Honda’nın ana vatanı Japonya’da da satışa sunulacak.

İLGİLİ HABERLER