Manşetler

AFAD’ın akıllı telefonlara gönderdiği Hayati Uyarı Bildirimi gündem oldu

afad hayati uyarı bildirimi

Türkiye hafta sonu yağışlı hava dalgasının etkisi altına girdi. İstanbul ve Ankara’nın da aralarında bulunduğu birçok şehirde ani ve aşırı sağanak yağışlar meydana geliyor. Bu durum sel, baskın, heyelan gibi doğal afetlere yol açıyor. AFAD, yani T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, bu gibi durumlara karşı bilinç oluşturmak amacıyla iPhone veya Android telefonların bir kısmına Hayati Uyarı Bildirimi altında acil durum uyarısı gönderdi.

Söz konusu uyarı, cihazlarda Acil Durum Bildirimi adını taşıyor ve mesaj geldiği zaman telefon çok yüksek şiddette ve rahatlıkla duyulacak bir sesle uyarı veriyor. Bu durum insanların irkilmesine, korkmasına ve gerçekten çok ciddi bir durum olduğunu düşünmesine neden oluyor. Pazar günü öğleden sonra AFAD’ın çeşitli iPhone ve Android telefonlarına geçtiği Hayati Uyarı Bildirimi de bunları yaşattı. Evdeyken eşim ve benim iPhone’larımız aynı anda çok yüksek sesle uyarı verince gerçekten korktuk.

Doğru söylemek gerekirse, daha önce bu tarz bir uyarı mesajı almamıştık. AFAD’ın bu sistemi yeni devreye aldığı ve söz konusu bildirimin sadece Turkcell abonelerine gönderildiği dile getiriyor. Gerçekten de elimizde bulunan Vodafone ve Türk Telekom hatlı Android ve Huawei telefonlarına bu Hayati Uyarı Bildirimi iletilmedi. AFAD, içinde bulunduğumuz zamanlardaki afet tehlikesi nedeniyle bu sistemi test etmeyi uygun görmüş olmalı.

Android telefon, iPhone ve Apple Watch’lardaki acil durum, hükümet ve kamu güvenliği uyarıları; ülke veya bölgedeki hükümet tarafından yayınlanan uyarılar, güvenlik veya yaşamla ilgili yakın tehdit içeren durumlara ilişkin uyarılar, olağanüstü iklim koşullarına ilişkin uyarıların da aralarında olduğu çeşitli uyarıları içeriyor.

iPhone’larda Hayati Uyarı Bildirimi nasıl açılı veya kapatılır?

iPhone kullanıcıları, varsayılan olarak açık gelen Acil Durum Bildirimi adı verilen bu uyarıları kapatabilirler. Bunun için aşağıdaki adımları izlemeleri yeterli olacaktır:

  1. Ayarlar > Bildirimler‘e gidin.
  2. Ekranın en alt kısmına kaydırın.
  3. Acil Durum Bildirimleri altında bulunan Hayati Uyarı Bildirimi seçeneğini kapalı duruma getirin. Kapalı durumda olduğunda da aynı adımlarla yeniden açabilirsiniz.
İLGİLİ HABERLER