Ulaşım

AeroMobil uçan otomobilini 2017’de çıkarmayı planlıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

aeromobil-160315

SXSW 2015 kapsamında düzenlenen bir etkinlikte konuşan AeroMobil CEO’su Juraj Vaculik, uçan otomobilinin ilginç bir prototipten fazlası olduğunu ve 2017’de ilk uçan otomobili piyasaya çıkarmayı hedeflediğini belirtti. Vaculik, 25 yıl önce Çekoslovakya’daki baskıcı politik rejimden kurtulmak için uçan bir otomobilin hayalini kurduğunu dile getirdi. Günümüzde insanlığın kişisel ulaşım için bir devrime daha ihtiyaç duyduğunu söyleyen Vaculik; trafik sıkışıklığını, havaalanlarını ve kötü altyapıyı insanları tutsak eden hapishanelere benzetti. Sürücüsüz otomobilleri geçici bir çözüm olarak niteleyen Vaculik, esas çözümün uçan otomobillerde olduğunu ifade etti.

Uçan otomobil fikri halihazırda duyan pek çok kişinin zihninde bazı şüpheler uyandırsa da, Vaculik olasılıklar üzerinde oldukça ciddi bir şekilde duruyor. Rüzgar tünellerine sahip olmadığı için otomobillerin ön kısımlarına modeller yerleştirerek prototip oluşturma sürecine başlayan AeroMobil, ilk prototipini iki yıl önce göstermişti. Şirket aracın 3.0 sürümünü ise geçtiğimiz ekim ayında görücüye çıkarmıştı.

Yeni modelin sadece pistlerden değil, çim zeminlerden de kalkabileceği belirtiliyor. Vaculik böylelikle otoyol ve benzin istasyonlarının yanındaki yeşil alanlardan otomobilin havalanmasını öngörüyor. Sürecin en zahmetli bölümünün otomobil ve uçaklarda olması gereken temel güvenlik bileşenlerini eklemek olduğunu söyleyen AeroMobil CEO’su, halen farklı motorların test edildiğini, çarpışma testlerinin ise yakında başlayacağını belirtti.

AeroMobil iki kişilik, paraşütlü ilk ticari otomobilini 2017’de satışa sunmayı planlıyor. AeroMobil’in bu hedefini tutturup tutturamayacağı bilinmese de, ilk prototip çalışıyor gibi gözüküyor. Aracı kullanmak içinse bröve sahibi bir pilot olmak gerekiyor. AeroMobil’in ilk otomobilinin fiyatının 200 bin avronun üstünde olması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER