Manşetler

Adobe’den Apple’a iPhone üzerinden tekelcilik yaptığına dair suçlama

ABD Adalet Bakanlığı ve Federal Ticaret Komisyonu’nun Apple ile ilgili tekelcilik soruşturması için düğmeye basacaklarına dair haberi sizlere aktarmıştık. New York Post’un verdiği bu haberi Reuters ve Wall Street Journal da doğruluyor.

Bu iki kaynağa göre soruşturma Apple’ın rakipleri ve uygulama geliştiricilerinden gelen şikayetler doğrultusunda açılıyormuş. Şikayetçilerin arasında öne çıkan ise, Bloomberg’e göre Adobe. Bakanlık ve Komisyon şu anda soruşturmaya hangi dairenin bakacağına karar vermeye çalışıyor.

Soruşturma isteği kabul edildikten ve ilgili daire belirlendikten sonra araştırılması gereken birkaç nokta bulunuyor: Bunların birincisi tabii ki Apple’ın Flash’ı ve diğer orta seviye yazılımları uygulama geliştirme sürecinde devre dışı bırakmış olması. İkincisiyse Apple’ın yeni iAd platformu. Bu platform, Google tarafından satın alınması için yasal onay beklenilen AdMob ve Flurry gibi gibi üçüncü taraf reklam ve izleme servislerini kilitleyecek şekilde iPhone uygulama geliştirici sözleşmesine yeni değişiklikler getirebilir.

Öte yandan, soruşturmayı yürütecek kişilerin Apple’ın App Store poliçeleri üzerine de genel bir inceleme yürüteceğini düşünüyoruz. Ancak esas olarak odaklanılacak nokta mobil reklamcılık olacaktır. Hem Apple hem de Apple son aylarda bu alanda agresif hamlelere giriştiler ve her ikisi de yasal inceleme sürecinden geçmekteler.

Bakalım bu soruşturmanın akıbeti ne olacak. Hangi dairenin soruşturmayı yürüteceğine, potansiyel bir incelemenin veya davanın takvimine dair resmi bir açıklama henüz yapılmadı.

İlgili – Wall Street Journal
İlgili – Reuters
İlgili – Bloomberg

Resim – Engadget

İLGİLİ HABERLER