Teknoloji

Adobe, Illustrator ve Photoshop’a güç katacak yeni yapay zekâ modellerini tanıttı

adobe

Adobe, bugün Illustrator ve Adobe Express’e güçlü özellikler ekleyen ve Photoshop’un metin-resim yeteneklerini büyük ölçüde iyileştiren üç yeni üretken yapay zekâ (AI) modelini duyurdu. Salı günkü Adobe Max etkinliği sırasında Adobe, Photoshop’un Üretken Dolgu gibi popüler özelliklerini destekleyen orijinal Firefly AI görsel oluşturucunun en son sürümü olan Firefly Image 2 modelini, vektör görseller ve tasarım şablonları üretmek için iki yeni Firefly modeli ile birlikte tanıttı.

Adobe, yeni Firefly Image 2 modelinin, özellikle yüksek frekanslı detaylar gibi gerçek görünümlü insan fotoğrafları oluştururken, önceki modele göre önemli ölçüde daha yüksek kaliteli görseller ürettiğini belirtiyor. Firefly Image 2 modeli kullanılarak üretilen görseller daha yüksek çözünürlükte, daha canlı renklere ve renk kontrastına sahip.

adobe

Firefly Image 2 modeli, kullanıcıların sonuçlarını özelleştirmelerine yardımcı olacak yeni AI destekli düzenleme yeteneklerini de tanıttı. Fotoğraf ayarları, manuel kamera kontrolleri gibi bir görüntünün derinlik alanını, hareket bulanıklığını ve görüş alanını manuel veya otomatik olarak ayarlamak üzere uygulanabilir. Kullanıcıların metin açıklamalarının ifadesini iyileştirmelerine yardımcı olacak bir “Prompt Guidance” (İstem Rehberliği) özelliği de eklendi, yanı sıra verimliliği artırmak için otomatik tamamlama istemleri.

Ek olarak, Adobe, üretilen içeriğin stilini belirli görsellerle eşleştirmek için yeni bir “Generative Match” (Generative Eşleşme) özelliği tanıttı. Kullanıcılar, bir önceden seçilmiş görsel listesinden seçim yapabilir veya kendi referanslarını yükleyerek stili kopyalayabilir ve bir kaydırıcı ile benzerliği ne kadar yakın olacağını kontrol edebilirler. İçerik kimlik bilgileri, bu bir dijital “beslenme etiketi” ki, atıf meta verilerini ekler ve görseli AI tarafından üretilmiş olarak tanımlar, son çıktılara otomatik olarak eklenir.

adobe

Adobe’nin tasarım lideri Scott Belsky’nin bir blog yazısında belirttiği gibi Adobe, Üretken Eşleştirme’nin kötüye kullanılmasını önlemek için “yeni politikalar ve korumalar” geliştirdi. Özellik, kullanıcıların Adobe’nin kullanım koşullarını kabul etmelerini ve yüklenen görseli kullanma haklarına sahip olduklarını doğrulamalarını sağlayacak. Ayrıca, yüklenen içeriğin küçük bir resmi (AI modellerini eğitmekte kullanılmayan) Adobe’nin sunucularında saklanacak, böylece bir hesap verebilirlik düzeyi sağlayacaktır. Üretken Eşleştirme, şirket geri bildirim ararken beta aşamasında kalacak ve kullanıcılar bu süre zarfında ticari amaçlar için kullanamayacaklar.

Ancak, şu anda korunan içeriği taklit etmekten kullanıcıları alıkoymak için çok az şey var gibi görünüyor. Bu da Adobe ile AI tarafından kendi stilinin taklit edilmesine karşı çıkan üretken kişiler arasında daha büyük bir uçurum yaratabilir. Şu anda bu sistem, başlangıçta taklit davranışını önlemekten ziyade Adobe’nin sorumluluğunu sınırlamak hakkında daha fazla unsur içeriyor.

adobe

Firefly Image 2, web tabanlı Firefly beta üzerinden bugünden itibaren denemeye açık ve yakında Creative Cloud uygulamalarında geliyor. Bu, Photoshop’ta (standart, beta veya web için) henüz mevcut olmayacağı anlamına geliyor, ancak beklerken en azından orijinal Firefly görüntü modeli ile karşılaştırarak deneyebilirsiniz.

Ayrıca Adobe, Illustrator için yeni bir Firefly Vector modelini de duyurdu. Şirket bunun “vektör grafikler için dünyanın ilk üretken AI modeli” olduğunu iddia ediyor. Şu anda Firefly beta’da mevcut olan Adobe’nin Firefly Vector modeli, kullanıcılara metin istemlerini kullanarak “mantıksal” gruplar ve katmanlara otomatik olarak bölünen düzenlenebilir vektör görselleri oluşturma olanağı tanıyor. Geleneksel JPEG ve PNG dosyalarının aksine, vektör grafikler (SVG dosyaları olarak da bilinir) logo tasarımcıları gibi yaratıcılar için idealdir, çünkü genel görsel kaliteyi etkilemeden herhangi bir boyuta ölçeklenebilirler.

adobe

Firefly Vector modeli, kullanıcılara en iyi seçeneği seçmelerine olanak tanıyan, tarif edilen görselin üç varyasyonunu üretiyor. Adobe, orijinal Firefly metin-resim modeli gibi, Firefly Vector modelinin de, Adobe Stock gibi lisanslı içerik ve telif hakkı süresi dolmuş kamu malı içerik üzerinde eğitildiği için ticari kullanım için güvenli olduğunu belirtiyor. Firefly Vector modeli, bugünden itibaren Adobe Illustrator beta sürümünde denemeye açık, Mockup (tasarımlarınızı bir 3D model üzerinde gerçekçi bir şekilde sahneleyen) ve vektör fontlarını tanımlayıp düzenleyen Retype gibi ek beta özellikleriyle birlikte.

Son olarak, Adobe, baskı, sosyal paylaşımlar, çevrimiçi reklamcılık, video ve daha fazlası için özelleştirilebilir şablonlar üreten bir Firefly Design modeli tanıttı. Adobe Express’in yeni metin-şablona beta özelliğini güçlendiren Adobe’nin Firefly Design modeli, “tüm popüler en-boy oranları” için tamamen düzenlenebilir şablonlar üretmek üzere metin istemlerini kullanıyor. Canva’nın Magic Design özelliği (Adobe Express’e rakip olan başka bir her şey bir arada tasarım platformu) ile birkaç benzerlik paylaşıyor. Kullanıcılar bir “plaj tatili broşürü” gibi bir şeyi tarif ederek benzersiz şablonlar üretebilirler, bunun yerine boş bir tuvale tek tek metin ve görsel varlıklar da bırakabilirler.

adobe

Bu yeni modeller şimdilik sadece beta için mevcut olabilir, ancak Photoshop’un Üretken Dolgu özelliği için genel kullanıma sunuş zaman çizelgesi bir gösterge ise, genel kullanıma sunulmaları için çok fazla beklemek zorunda kalmayabiliriz. Adobe’ye göre, ilk Firefly modeli bugüne kadar 3 milyarın üzerinde görsel üretmek için kullanıldı. Canva ve Microsoft gibi diğer şirketler son bir yıl içinde çeşitli AI destekli yaratıcı araçlar çıkardı, bu yüzden belki de Adobe’nin kendi AI yenilikleri için kapıları açması, şirketin rekabetçi kalmasının en iyi yolu sayılabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER