Teknoloji

Adobe ve ARM mobil cihazlara Flash Player 10’u getirecek

Teknoblog.com – Adobe ve ARM bugün ortak bir açıklama yaparak Adobe Flash Player 10 ve Adobe AIR uygulamalarının ARM destekli mobil cihazlarda çalışması için bir işbirliği içinde olacaklarını duyurdu. Adobe bu işbirliği ile Flash ve AIR içeriğinin oynatımı sırasında mobil cihazların düşük güç tüketmesini ve videoların birçok farklı cihazda kolaylıkla çalınabilmesini amaçlıyor.

Adobe ve ARM arasındaki bu işbirliği Adobe’nin endüstri çapında yaydığı, Web’de gezinmeyi farklı birçok ekrandan mümkün hale getirmeyi amaçlayan Open Screen Project adlı girişimden doğdu.

İkilinin birlikte geliştireceği teknoloji ARM11 ve yakın bir gelecekte çıkacak olan Cortex-A serisi işlemcilerinde yer alan ARMv6 ve ARMv7 mimarilerini hedefliyor.

ARM geliştirilecek olan teknolojinin partnerlerinin birçok cihazında işe yarayacağına inanıyor. Mobil cihazlar, mobil bilgisayar platformları, set-üstü kutular, dijital TV’ler bu teknolojinin nimetlerinden yararlanacak. ARM’in pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Ian Drew’a göre “Adobe Flash ve ARM’in düşük güç tüketimli işlemcisi IP ve Mali grafik işlemcisi dünyanın lider 32-bit mimarisi üzerinde çalışan müşterilerine fantastik bir İnternet deneyimi sunacak.”

Flash’ı verimli bir şekilde mobil cihazlara sokmak Adobe için bir süredir önemli bir hedef. Flash uyumlu mobil cihazların büyük bir kısmı şu anda Flash Lite kullanıyor. Flash Lite daha kısıtlı özelliklere sahip olan bir Flash sürümü.

Adobe ve ARM’in üzerinde çalıştığı teknolojinin 2009’un ikinci yarısından önce çıkması beklenmese de, Adobe bu hafta San Francisco’da düzenleyeceği Adobe MAX geliştirici konferansında Flash Player 10 ile ilgili bir gösterim yapacak.

İLGİLİ HABERLER