Teknoloji

Adobe Photoshop’un ilk sürümünün kaynak kodlarını indirmeye açtı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

On üçüncü versiyonuna ulaşan Adobe Photoshop yirmi üç yıllık deneyimin de birikimiyle tasarımcılar için vazgeçilmez bir araç hâline geldi. Adobe, geride kalan yirmi üç yılın hatırına 1990 yılında yayınlanan ilk versiyonun kaynak kodunu ücretsiz olarak indirmeye açtı. Bilgisayar Tarihi Müzesi Mac için Photoshop 1.0.1 sürümünün kaynak kodunu sunuyor.

adobe-photoshop-kaynak-150213

Ticari amaç taşımayan kullanımlar için indirilebilen kaynak kodu hemen çalıştırılabilecek bir durumda değil. Hem işletim sistemi ve mimari sorunları hem de o zaman Apple’dan lisanslanmış MacApp kütüphanelerinin eksik oluşu bunun başlıca nedenleri arasında. 128 bin satırdan oluşan kaynak kodunun büyük bölümü Pascal programlama diliyle oluşturulmuştu.

Bilgisayar Tarihi Müzesinin blogunda yer alan bir yazıya göre, Photoshop “Display” adıyla 198o’lerde hayatına başladı. Program Thomas Knoll tarafından tasarlanmıştı. O’nun kardeşi ve bir görsel efekt veteranı John Knoll bu yazılımı fotoğraflarını düzenlemek için kullanmıştı. 1989 yılında Adobe bu uygulamanın bir versiyonunu dağıtmak için anlaşma yaptı ve bunun sonrasında Photoshop o yılın ilerleyen zamanlarında satışa sunuldu.

İlgili >> Bilgisayar Tarihi Müzesi

İLGİLİ HABERLER