Teknoloji

Adobe Photoshop web sürümünü herkes için ücretsiz yapmayı hedefliyor

adobe photoshop web

Adobe, Photoshop’un ücretsiz bir sürümünü web üzerinde test etmeye başladı. Görünüşe göre şirket, Adobe Photoshop web için ücretsiz erişim sağlayacak bu yöntemin uygulamayı daha fazla kullanıcıya tanıtmada büyük rol oynayacağını düşünerek herkese açmayı planlıyor.

Şirket şu anda Kanada’da, kullanıcıların ücretsiz bir Adobe hesabı üzerinden Photoshop’a web üzerinden erişebildiği ücretsiz sürümü test ediyor. Adobe, hizmeti “freemium” olarak tanımlıyor ve ödeme yapan abonelere özel bazı özelliklere erişimi kısmayı planlıyor. Adobe’nin Photoshop’un temel işlevleri olarak nitelendirdiği işleri gerçekleştirmek için yeterli araç ücretsiz olarak sağlanacaktır.

Adobe’nin dijital görüntülemeden sorumlu Başkan Yardımcısı Maria Yap, “[Photoshop]’u daha fazla insanın denemesi ve ürünü deneyimlemesi için daha erişilebilir ve kolay hale getirmek istiyoruz.” diyor.

Adobe, Photoshop’un web sürümünü ilk olarak ekim ayında yayınladı ve uygulamanın temel düzenlemeleri yapmak için kullanılabilecek basitleştirilmiş bir sürümünü sundu. Katmanlar ve temel düzenleme araçları web sürümünde yer aldı, ancak bu hizmet, uygulamanın tüm özelliklerini içermekten çok uzak kaldı. Adobe bunu öncelikle bir iş birliği aracı olarak konumlandırdı; bir sanatçının bir görüntüyü başkalarıyla paylaşması ve çalışmaya dahil olması, bazı açıklamalar bırakması ve birkaç küçük ince ayar yapması gibi işler için bir yol olarak tanıttı.

O zamandan beri, Adobe hizmette birkaç güncelleme yaptı ve aynı zamanda bunu iş birliği amaçlı kullanım durumlarının ötesine geçirmeye başladı. Önceden, birinin masaüstü uygulamasından web’de bir doküman paylaşması gerekiyordu, ancak şimdi herhangi bir Photoshop abonesi giriş yapabilir ve doğrudan web’den yeni bir doküman oluşturmaya başlatabilir.

Adobe, uygulamayı daha erişilebilir hale getirmek için Photoshop’un web sürümünü kullanmayı hedefliyor. En sonunda ise tam sürüm için ödeme yapmak isteyecek kullanıcıları potansiyel olarak kendisine bağlamayı umuyor. Şirket, Fresco ve Express dahil olmak üzere bir dizi mobil uygulamasında benzer bir yol izlemişti. Photoshop’un web sürümü, yurt dışındaki okullarda yaygın olarak kullanılan Chromebook’lara kadar şirketin en güçlü araçlarından birini kolay erişime açtığı için önemli bir fırsattır.

Yap, “Photoshop’un kullanıcılarla şu anda bulundukları yerde buluşmasını görmek istiyorum.” diyor. “Photoshop’a girmek için üst düzey bir makineye ihtiyacınız yok.”

Adobe, freemium sürümünün ne zaman daha geniş çapta piyasaya sürüleceği konusunda bir takvim vermedi. Bu arada şirket, web için Photoshop’u kenar düzeltme, eğriler, doge ve yakma araçları ve Akıllı Nesneleri dönüştürme yeteneği de dahil olmak üzere daha fazla araçla güncellemeye devam ediyor. Ayrıca web sürümü görsellerin incelenmesi ve yorumlanması için mobil destek alıyor.

Öte yandan Adobe salı günü, Photoshop’a gelecek yeni bir yapay zekâ destekli Nöral Filtrenin ön izlemesini yaptı. Yeni “fotoğraf restorasyonu” filtresi, eskimiş sararmış bir fotoğraf çekebilir ve çizikleri otomatik olarak temizleyebilir ve renginin bir kısmını eski haline getirebilir. Siyah beyaz fotoğraflara renk eklemek için Adobe’nin mevcut renklendirme filtresiyle birleştirildiğinde, bu iki filtre, sonuç biraz çizgi film gibi görünse bile eski bir fotoğrafı hızla modern hâle getirecektir.

İLGİLİ HABERLER