Teknoloji

Adobe Photoshop’ta üretken yapay zekâ ile fotoğraf düzenleme imkanı sunuyor

adobe photoshop

Üretken yapay zekâ teknoloji dünyasını etkisi altına almaya devam ediyor. Bu furyaya son olarak Adobe Photoshop katıldı. 2023 sona ermeden Photoshop’a eklenecek Generative Fill (Üretken Doldurma) adını taşıyan özellik, kullanıcılarına Firefly adını taşıyan yapay zekâsının desteğiyle “sihirli bir çalışma yolu” vadediyor. Böylelikle kullanıcılara doğal dille yazılan komutlarla görsel içerik ekleme, çıkarma veya mevcut içerikleri değiştirme imkanı sunuluyor.

Adobe’nin dijital medyadan sorumlu başkan yardımcısı Ashley Still, Generative Fill’i şu sözlerle değerlendirdi: “Generative Fill, üretici yapay zekanın hız ve kolaylığını Photoshop’un gücü ve kesinliğiyle birleştirerek müşterilerin vizyonlarını hayal güçlerinin hızında hayata geçirmelerini sağlıyor.”

Adobe’nin yeni özelliği Generative Fill, DALL-E 2’nin iç ve dış boyama özelliğine benzer şekilde işliyor. Örneğin, çekilen bir fotoğrafın gerçeküstü görünmesi için gökyüzünü boyamak istiyorsanız o alanı seçip bilgi istemi alanına “tuhaf renklerle gerçeküstü gökyüzü” yazarak bu özelliği çalıştırmanız mümkün oluyor. Ya da en boy oranı genişletilmek istenen bir fotoğrafın dışındaki bir alanı seçip sahnenin uzatılması istenebiliyor.

Adobe’nin yeni özelliğiyle orijinal sahnenin perspektifi, aydınlatması ve stili eşleştirme ve çok az hamleyle görüntüleri kökten değiştirmek mümkün olacak. Şirket tarafından paylaşılan videoda Generative Fill’in işleyişini ve elde ettiği sonuçları gösteren örnekler de yer alıyor.

adobe photoshop

Yapay zekâ çalışmasını etik düzeyde diğerlerinden ayırmaya çalışan Adobe, mevcut Generative Fill’in sadece Adobe Stock görüntüler ve “telif hakkı kısıtlaması olmayan herkese açık içerikler” ile eğitildiğinin altını çiziyor. Buna ek olarak, Adobe’nin Content Credentials girişiminin bir parçası olarak Photoshop’ta oluşturulan yapay zekâ görüntülerinin insan yapımı mı yoksa yapay zekâ ürünü mü olduğu görünmez bir dijital imza ile kodlanacak. Adobe’nin bu konuda şeffaf bir tutum izlemesinin önemli olduğu söylenebilir.

Generative Fill yılın ikinci yarısında tüm Adobe Photoshop kullanıcılarına açılacak

Adobe Photoshop masaüstü uygulamasının en yeni beta sürümüyle birlikte Generative Fill’i denemek mümkün hâle geliyor. Özelliğin 2023’ün ikinci yarısı içinde tüm Photoshop kullanıcılarına sunulması planlanıyor. Generative Fill’in web’de de sadece davetiyeyle erişilebilen Firefly beta sürümüne bir modül olarak yerleştirildiğini belirtmekte fayda var.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER