Teknoloji

Adobe, müzik yapımını kolaylaştıran yeni yapay zekâ deneyini sergiledi

adobe figma

Adobe, müzik yapım sürecini kolaylaştırmak ve kullanıcıların profesyonel bir ses düzenleme yazılımına ihtiyaç duymadan müzik üretebilmesini sağlamak amacıyla yeni bir yapay zeka deneyi üzerinde çalıştığını duyurdu. Brooklyn’de düzenlenen Hot Pod Zirvesi’nde tanıtılan “Project Music GenAI Control” adlı bu yeni prototip araç, kullanıcıların metin komutları kullanarak müzik üretmelerine ve ardından bu ses dosyalarını düzenlemelerine olanak tanıyor.

Müzik yapımında yapay zekânın rolü

Kullanıcılar, belirli bir tarzda müzik üretmek için bir metin açıklaması girerek işe başlıyorlar. Örneğin, “mutlu dans” veya “hüzünlü caz” gibi tanımlamalar yaparak istedikleri müzik türünü belirleyebiliyorlar. Adobe, entegre düzenleme kontrollerinin, kullanıcıların bu sonuçları özelleştirmelerine, tekrar eden desenleri, tempoyu, yoğunluğu ve yapıyı ayarlamalarına imkan tanıdığını belirtiyor. Müzik bölümleri yeniden düzenlenebiliyor ve içerik oluşturma ihtiyaçları için arka plan müzikleri veya döngüsel ses dosyaları üretilebiliyor.

Öte yandan Adobe, aracın üretilen sesi “bir referans melodiye dayalı olarak” ayarlayabildiğini ve ses kliplerinin uzunluğunu, sabit bir animasyon veya podcast bölümleri gibi ihtiyaçlar için yeterince uzun hale getirebileceğini söylüyor. Üretilen sesin düzenlenmesi için kullanılacak gerçek kullanıcı arayüzü henüz açıklanmadı, bu yüzden şimdilik hayal gücümüzü kullanmamız gerekiyor.

Adobe, Project Music GenAI Control’un kamuoyu demo versiyonu için kamu malı içeriklerin yüklendiğini, ancak aracın referans materyal olarak herhangi bir ses dosyasını doğrudan yükleme imkanı sunup sunmayacağı veya kliplerin ne kadar uzatılabileceği konusunda net bir bilgi vermedi. Adobe’dan bu konuda açıklama istedik ve geri dönüş aldığımızda haberi güncelleyeceğiz.

Google’ın MusicLM ve Meta’nın açık kaynaklı AudioCraft gibi benzer araçları zaten mevcut veya geliştirilme aşamasında olsa da, bu araçlar kullanıcıların metin komutlarıyla ses üretmelerine izin veriyor, ancak müzik çıktısını düzenleme desteği çok sınırlı veya hiç yok. Bu, istediğiniz sonuçları elde edene kadar sesi baştan üretmeniz veya düzenlemeleri kendiniz yapmanız gerektiği anlamına geliyor.

Adobe Araştırma’dan kıdemli araştırma bilimcisi Nicholas Bryan, “Bu yeni araçlar hakkında en heyecan verici şeylerden biri, sadece ses üretmekle ilgili olmamaları,” dedi. “Onları Photoshop seviyesine taşıyorlar, yaratıcılara müziklerini şekillendirme, ayarlama ve düzenleme konusunda aynı derin kontrolü veriyorlar. Bu, müzik için piksel seviyesinde bir kontrol anlamına geliyor.”

Project Music GenAI, Kaliforniya Üniversitesi ve Carnegie Mellon Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Okulu ile işbirliği içinde geliştiriliyor. Adobe, bunun “erken aşama” bir deney olduğunu açıklıyor, bu yüzden bu özelliklerin şirketin mevcut düzenleme araçlarına, örneğin Audition ve Premiere Pro’ya entegre edilmesi biraz zaman alabilir. Araç henüz kamuoyuna açık değil ve bir yayın tarihi duyurulmadı. Project Music GenAI’nin gelişimini, Adobe’un üzerinde çalıştığı diğer deneylerle birlikte, Adobe Labs web sitesi üzerinden takip edebilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER