Teknoloji

Adobe mobil cihazlarda Flash konusunda beyaz bayrağı çekti, HTML5’e odaklanmaya karar verdi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Adobe’nin mobil cihazlar için Flash Player geliştirme çalışmalarını bırakacağına dair dedikoduların varlığını dün sabah saatlerinde aktarmıştık. Söz konusu dedikodular Adobe’den gelen resmi açıklamayla doğrulandı. Adobe’nin başkan yardımcısı Danny Winokur şirketin resmi blogunda yaptığı “HTML5 mobil platformlarda tarayıcı üzerinden içerik oluşturma ve dağıtma için en iyi çözüm.” şeklindeki açıklamasıyla bu teknolojiye karşı bayrağı çekmiş oluyor.

Adobe, aralarında Google, Apple, Microsoft ve RIM’in bulunduğu HTML camiasındaki önemli oyuncularla işbirliği içinde çalışmaya ve bu standardı daha ileri taşımaya odaklanacak. Ne var ki, masaüstü tarafta Flash geliştirme çalışmaları devam edecek. Flash Player 12 için çalışmalar çoktan başlamış durumda. Yüksek çözünürlüklü eğlence deneyimini daha fazla yaşatmak amacıyla yeni özelliklerin yolda olduğu belirtiliyor. Adobe mobil tarafta ise Flash tarzı geliştirilmiş özellikleri HTML5 standartlarına getirmeye odaklanacak, buna ek olarak yazılımcıların bu iki teknoloji arasında geçiş yapmalarına olanak sağlayacak.

Flash teknolojisinin mobil cihazlar üzerindeki varlığı Apple’ın iPhone’da Flash desteğine yer vermemesiyle birlikte sorgulanır olmuştu. Apple tercihini HTML5’ten yana kullanmıştı, Steve Jobs da geleceğin HTML5 teknolojisinde olduğunu iddia ediyor ve Flash teknolojisine yönelik olumsuz düşüncelerini dile getiriyordu.Jobs’a göre Flash teknolojisi dokunmatik ekranlar ve mobil kullanım için elverişli değildi. İki şirket arasında bu standartlar yüzünden soğuk hava esmeye başladı. Ancak son zamanlarda Adobe’nin HTML5’e olan bakışı değişmeye başlamıştı. Çeşitli araçlar çıkaran Adobe geçtiğimiz ağustos ayında Adobe Edge adı verilen bir HTML5 uygulama geliştirme aracının tanıtımını da yapmıştı.

Adobe’den konuyla ilgili olarak aşağıdaki gibi bir açıklama yapıldı:

“Mobil cihazlarda Flash ile ilgili olarak gelecekteki işimiz Flash geliştiricilerine Adobe AIR üzerinden doğal uygulamaları tüm büyük uygulama mağazaları üzerinden dağıtacak şekilde paketlemelerini sağlamak olacak. Android ve BlackBerry PlayBook için Flash Player 11.1’in ardından tarayıcıda çalışacak Flash Player’ı yongaset, tarayıcı, işletim sistemi, vb. yeni cihaz konfigürasyonları için geliştirmeye devam etmeyeceğiz. Tabii ki, mevcut cihaz konfigürasyonları için kritik hata düzeltmeleri ve güvenlik güncellemeleri yayınlamaya devam edeceğiz. Ayrıca kaynak kod lisansörlerimize çalışma ve kendi uygulamalarını çıkarma izni vereceğiz.”

Bu arada Adobe yeniden yapılanma stratejisi kapsamında 700 kişiyi işten çıkaracağını açıklamıştı.

İlgili – Adobe

İLGİLİ HABERLER