Teknoloji

Adobe Lightroom CC yapay zekânın gücüyle kaliteyi artırıyor

adobe lightroom cc

Adobe, fotoğraf düzenleme uygulamaları için Enhance Details, yani Detayları Genişlet olarak adlandırılan yeni bir özellik tanıttı. Bu özellik yapay öğrenme yardımıyla, yakınlaştırma yapılmış görsellerde çözünürlüğü ve resim kalitesini yapay olarak iyileştiriyor. Böylelikle dijital resimlerde detayların artırılmasında yapay zekânın ne gibi katkılarda bulunduğunu yeni bir örnekte görme fırsatını elde ediyoruz.

Bu yeni araç Adobe Camera Raw, Lightroom Classic CC ve Lightroom CC Mac ve Windows uygulamalarında kullanıma sunuldu. Adobe, belirli görüntülerde çözünürlüğün yüzde 30’a varan oranda artırılabildiğini söylüyor. Ne var ki, gerçek anlamda iyileştirme derecesi, düşündüğünüz kadar yüksek seviyede olmayabilir.

adobe lightroom cc yapay zekâ

Detayları Genişlet özelliği, “demosaicing” adı verilen sürece yapay öğrenmeyi ekliyor. Bu algoritmik adım bir dijital görselin oluşturulması sırasında yerine getiriliyor. Burada kamera, başlangıçta elde edilmiş monokrom görsele renk ekliyor. Bu süreci yerine getirmek için tek bir yöntem yok. Farklı şirketler veya kamera üreticileri kendi özel yaklaşımlarını uygulamaya koyuyor.

Adobe, derin öğrenme tekniğini kullanarak mozaik giderme algoritmasını 1 milyardan fazla örnek görüntü yardımıyla eğitti. Bu veriden yola çıkan program, görüntüleri renklendirmek için en iyi yöntemi öğreniyor. Böylelikle görüntü kalitesinde az da olsa artış gözleniyor.

Enhance Details özelliğinin sunduklarını kullanmak isteyenlerin macOS 10.13 ya da Windows 10 versiyon 1809 veya üstü sürümle çalışan bir bilgisayara sahip olmaları gerekiyor. Aynı zamanda RAW görüntü formatını kullanmaları gerekiyor. Detayları ve yazılımlara gelen diğer yenilikleri Adobe’nin blogunda bulabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER