Teknoloji

Adobe’nin yeni resim ve çizim uygulaması yayınlandı

adobe fresco
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Adobe, Fresco adını taşıyan çizim ve resim uygulamasını daha önce duyurmuş ve uygulamanın yeteneklerini de sergilemişti. Yetenekli uygulama sonunda kullanıcılarla buluşmaya başladı. Uygulamadan ilk etapta sadece iPad kullanıcıları yararlanabilecek.

Ne var ki, Fresco’yu kullanabilmek için sadece iPad sahibi olmak yetmiyor. Uygulamaya erişebilmek için Adobe Creative Cloud abonesi olmak da gerekiyor. Creative Cloud’un Tüm Uygulamalar, Photoshop ve Eğitim planlarında Fresco’ya erişmek mümkün.

Bu planlara sahip olmayanlar, aylık 9.99 dolar karşılığında Fresco’yu kullanabilecek. 31 Aralık tarihine kadar uygulamaya abone olanlara 6 ay boyunca ücretsiz kullanım imkanı sunulacak. Adobe’den verilen bilgiye göre, uygulamanın ücretsiz versiyonunda da kullanıcılara çok sayıda özellik sunuluyor. Ancak bu versiyonda Fresco’nun profesyonel araçlarından bazıları bulunmuyor.

Uygulamanın ücretsiz versiyonunda fırça koleksiyonunun tamamına erişmek mümkün olmuyor. Buna ek olarak, ücretsiz versiyonla oluşturulan dosyalar sadece iPad çözünürlüğünde dışa aktarılabiliyor. Adobe’den verilen bilgiye göre, yeni özellikler sadece Fresco’nun ücretli abonelerine sunulacak.

Adobe Fresco uzun vadede başka cihazlara da gelecek

Adobe Fresco’da farklı yetenek seviyelerindeki çizimci ve tasarımcıların kullanımına uygun çeşitli özellikler bulunuyor. Hem vektör hem de tarama fırçalarının bir arada kullanılabilmesi ve yapılan çalışmaların Adobe’nin masaüstü uygulamalarına aktarılabilmesi dikkat çeken yetenekler arasında yer alıyor. Ancak Fresco’nun en çarpıcı özelliği olarak Canlı Fırçalar öne çıkıyor. Canlı Fırçalar sayesinde iPad de bile yağlı ve sulu boyanın gerçekliğini yakalamak mümkün oluyor.

adobe fresco
Adobe Fresco ile yapılan örnek bir resim. (Medusa – Brian Yap)

Adobe Fresco şu an için sadece iPad’lere yüklenebiliyor. Uygulamayı yüklemek için iOS 12.4 veya üstü bir işletim sistemine ve iPad Pro (tüm modeller), iPad Air (3. nesil), iPad (5. ve 6. nesil), iPad mini (5. nesil) tabletlerden birine sahip olmak gerekiyor. Adobe uzun vadede uygulamayı Microsoft Surface ve Wacom Mobile Studio Pro gibi cihaz ve platformlara getirmeyi de planlıyor.

İLGİLİ HABERLER