EğlenceManşetler

Adobe Flash Player 10.1’in mobil sürümü duyuruldu

Yakında çıkması beklenen Android 2.2 Froyo sürümünün en önemli özelliklerinden bir tanesi de entegre Flash oynatıcısına sahip olması. Her ne kadar birçok kimse Flash’ın mobil kullanım için uygun olmadığını iddia etse de Adobe bu konuda tersini düşünüyor. Mobil cihazlar için geliştirilmiş olan 10.1 sürümünün sıfırdan tasarlanmakta olduğunu, performansın sürekli göz önünde bulundurulduğunu belirtiyordu.

Adobe Flash Player 10.1’in Linux, PC ve Mac uyumlu sürümü geçtiğimiz günlerde çıkmıştı, ancak herkes mobil sürümün çıkmasını bekliyordu. Adobe beklenen resmi açıklamayı yaptı, mobil cihazlar için Flash Player 10.1 sürümünü duyurdu.

Merak edilen soru şu: Flash tam web deneyimi yaşatırken hız ve performanstan ödün vermek gerekecek mi? HTC ve Nokia Flash Lite sürümünü kullanarak cihazlarında Flash desteği sunmaktaydılar, ancak bu sefer mobil platform için optimize edilmiş tam web deneyiminden bahsediliyor. Bu arada cihazınız da normal işleyişinde çalışmaya devam edecek.

Adobe’nin mobil platformlar için optimize ettiği Flash Player 10.1 sürümü ivme ölçer desteğine sahip, ayrıca “akıllı yakınlaştırma” adı verilen bir özelliğe sahip. Sondaki bu özellik sayesinde Flash içeriği tam ekrana ölçeklendirebilirsiniz. Tüm bunların ötesinde 10.1 mobil cihazınızın işlemcisini verimli bir şekilde, bataryasını da idareli bir şekilde kullanıyor. Yani, telefonunuz çalışırken bir yavaşlama olmayacak, ya da internette gezinmeye başladıktan 15 dakika sonra cihazınızın pili bitmeyecek.

Flash Player 10.1 mobil sürümünün önemli özelliklerinden bir tanesi de akıllı çalma olarak Türkçeleştirebileceğimiz “Smart Rendering”. Bu özellik sayesinde bir web sitesinin tüm içerikleri tamamen yüklenmeden Flash animasyon oynatılmaya başlanmıyor. Bu durum da işlemci üzerine daha az yü binmiş ve batarya kullanımı azaltılmış oluyor. “Sleep Mode” yani uyku modu özelliği ise ekran karardığında Flash Player’ın yavaşlamasını sağlıyor.

Android tabanlı cihazların Android 2.2 sürümüyle birlikte Flash Player 10.1 desteğini kazanması bekleniyor. Bu cihazların arasında Motorola DROID, Dell Streak, Google Nexus One, Motorola MILESTONE, HTC Evo, HTC Incredible, HTC Desire, Samsung Galaxy S gibi cihazlar yer alıyor.

Öte yandan, Flash Player 10.1 sadece Android tarafından desteklenmeyecek, başka platformlar da listede yer alıyor: BlackBerry OS, webOS, Windows Phone 7 Series, LiMo, MeeGo ve Symbian OS ile çalışan cihazlar da ya güncelleme ile ya da başlangıçta bu desteğe sahip olacaklar.

Adobe’nin Flash Player teknolojisini kullanan ve bu şirketle işbirliği yapan 35 şirket bulunuyor. Bunların arasında Turner Broadcasting, Time Warner, Sony Pictures, HBO, Viacom, USA Network, Dell, Samsung, HTC, Google ve RIM yer alıyor. Tüm bu şirketler bilgi paylaşımında ve içerik sunumunda Flash Player teknolojisinden yararlanıyor.

Ortada şimdi başka bir soru var: Bu güncelleme ne zaman gelecek? Adobe’nin yayınladığı basın bültenine göre Froyo’nun resmi sürümü yayınlanıncaya kadar Flash Player 10.1’i indirmek için beklemek gerekiyor. Eğer Android 2.2’nin erken bir sürümüyle çalışan bir cihazınız varsa, Flash Player 10.1’i Android Market’ten indirebileceksiniz.

İlgili – SlashGear: Basın Bülteni

Turner Broadcasting, Time Warner, Sony Pictures, HBO, Viacom, USA Network, Dell, Samsung, HTC, Google, and RIM

İLGİLİ HABERLER