Teknoloji

Adobe’den üretken kişileri heyecanlandıracak yapay zekâ destekli görsel ve metin oluşturucu: Firefly

adobe firefly

Adobe, yapay zekâ (AI) destekli görsel ve metin oluşturma araçlarından oluşan yeni nesil bir teknoloji ailesi olan “Adobe Firefly”ı tanıttı. Bu önemli lansman, yaratıcı uygulama ekosisteminin merkezinde yer alan Adobe için büyük bir adım niteliğinde sayılıyor. Şirket, Firefly’ı beta sürümünde sunarken zamanla Photoshop, Illustrator ve Premiere Pro gibi yaratıcı uygulamalarına entegre etmeyi planlıyor.

Adobe’un yapay zeka destekli araçlarındaki büyük yenilik, eğitim verilerinin kaynağı konusunda açıklık sağlaması oluyor. Adobe, modellerini eğitmek için kullanılan tüm verilerin telif hakkı dışında, lisanslı veya Adobe Stock kütüphanesinden olduğunu belirtiyor. Bu yaklaşım, sanatçıların ve markaların haklarını koruyarak daha güvenli bir sistem sunmayı amaçlıyor. Ayrıca, eğitim verilerine katkıda bulunan sanatçılara ödeme yapmayı planlayan Adobe, sistem beta sürümünden çıkana kadar bir tazminat stratejisi geliştirmeyi hedefliyor.

Adobe, AI destekli araçlarını rakiplerinden daha kullanıcı dostu hale getirmeyi amaçlıyor. Önceden oluşturulmuş sanat stilleri, aydınlatma ve en boy oranı seçenekleri sunarak, kullanıcıların görselleri daha rahat bir şekilde düzenlemelerini sağlıyor. Ayrıca, metin efekti aracı da benzer bir şekilde boyut ve arka plan rengi gibi yerleşik özellikler sunuyor.

adobe firefly

Adobe, bu yeni nesil araçları uygulamalarına ve hizmetlerine entegre etmeyi planlıyor. Photoshop’ta AI tarafından üretilen dış çizimler, Illustrator’da el çizimi eskizlere dayalı vektör varyasyonları ve Premiere’de sadece bir görsel komutla renk derecelendirmesi veya tarz uygulama gibi özellikler sunacak.

Adobe, sanatçılara kendi çalışmalarına dayalı olarak sistemi eğitmelerine ve kendi tarzlarında içerik üretmelerine yardımcı olabilecek bir Photoshop özelliği üzerinde çalışıyor. Bu özellik, kötüye kullanım potansiyeline sahip olsa da, Adobe bu durumu nasıl ele alacağı konusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Adobe, sanatçıların çalışmalarını AI eğitiminden korumak için “Eğitme” sistemi üzerinde çalışıyor. Bu sayede sanatçılar, çalışmalarının meta verilerine bir istek ekleyebilecek ve bu sayede eğitim sistemleri tarafından incelenmesi engellenebilir. Şu an için Adobe, “Eğitme” işaretine saygı gösterecek başka ortaklar açıklamasa da, Adobe’de Üretken Yapay Zeka ve Sensei’den Sorumlu Başkan Yardımcısı Alexandru Costin, diğer model oluşturucularla görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

adobe firefly

Bu durum, Adobe’yi eğitim olmaması konusunda bir standart üzerinde rekabet etmeye yönlendiriyor. Stability AI, sanatçıların “Have I Been Trained?” (Eğitildim mi?) web sitesi üzerinden kaydettikleri çalışmalara saygı göstermeyi taahhüt etti. Kayıtlı sanatçıların eserleri, Stable Diffusion’un bir sonraki büyük sürümünde eğitim verilerinden kaldırılacak.

Firefly’ın ilk iki aracı, bugünden itibaren genel beta sürümünde kullanıma sunulacak. Creative Cloud abonesi olmayanlar da erişim talep edebilecek ancak Adobe, betaya kabul edilecek kişi sayısını sınırlayacak. Bu sayede kullanıcılar, Adobe’un yaratıcı uygulama ekosistemine entegre yapay zeka destekli araçların gücünü deneyimleyebilecekler.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER