ManşetlerTeknoloji

Adobe Figma’yı satın almaktan vazgeçti

adobe figma

Adobe Figma’yı 20 milyar dolar karşılığında satın almak için yaptığı anlaşmadan vazgeçti. Söz konusu karar, anlaşmanın Avrupa Birliği ve İngiltere tarafından onaylanmayacağının belli olmasının ardından alındı. Taraflar anlaşmanın feshi konusunda uzlaşırken, Adobe’nin 1 milyar dolarlık fesih ücretini ödeyeceği açıklandı.

Geçtiğimiz ay hem İngiltere Rekabet ve Piyasalar İdaresi hem de Avrupa Komisyonu, Adobe’nin Figma’yı satın almasının rekabet üzerinde olumsuz etki yapacağına dair endişelerini paylaşmışlardı.

Kasım ayında, Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (CMA) ve Avrupa Komisyonu, önerilen satın alımın rekabet üzerindeki etkisine ilişkin endişelerini dile getirdi. CMA’nın incelemesinde satın almanın “iki ana rakip arasındaki rekabeti ortadan kaldıracağı” belirtilmişti. Kurum ya anlaşmayı engellemeyi ya da Adobe’nin Figma’nın ana ürünü olan Figma Design’ı Adobe XD ile birlikte satmasını talep etmeyi planladığını açıklamıştı.

Adobe’den yapılan açıklamada, CMA’ya herhangi bir olası çözüm sunulmasının gündeme gelmediği belirtildi. Bloomberg’e konuşan bir şirket sözcüsü, “Hiçbir gerçekçi çözümün CMA’nın paylaştığı endişeleri gideremeyeceği açık. İlerlemenin en iyi yolunun CMA ile esaslar çerçevesinde olan ilişkimizi sürdürmek olduğuna inanıyoruz” ifadesini kullandı.

Geçtiğimiz ay Avrupa Komisyonu da Adobe’ye bir İtiraz Bildirisi göndermiş ve Figma’yı satın almasının “etkileşimli ürün tasarım yazılımı ve diğer yaratıcı tasarım yazılımlarının tedariki için küresel pazarlarda rekabeti azaltabileceği” uyarısında bulunmuştu. Burada bahsedilenlerin vektör düzenleme araçları ve Photoshop tarzı düzenleme araçları olduğunu belirtmekte fayda var. Avrupa Komisyonu daha önce birleşmeyle ilgili nihai kararını 5 Şubat’a kadar vermeyi planladığını açıklamıştı. Adobe de Avrupa Komisyonu’nu sakinleştirmeye yönelik çözümler sunmaya istekli olduğunu belirtmişti. Ancak Adobe cephesinde bu düşüncenin değiştiği anlaşılıyor.

Adobe Figma’yı satın alma konusunda ABD’den de itiraz görebilirdi

Konuyla ilgili olarak Adobe’nin başkanı ve CEO’su Shantanu Narayen’in imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Adobe ve Figma, son düzenleyici bulgulara kesinlikle katılmıyor ancak bağımsız olarak ilerlemenin kendi çıkarlarımıza en uygun olduğuna inanıyoruz. Adobe ve Figma, yaratıcılığın ve üretkenliğin geleceğini ortaklaşa yeniden tanımlama vizyonunu paylaşırken, biz de devasa pazar fırsatımızdan ve kişiselleştirilmiş dijital deneyimler aracılığıyla dünyayı değiştirme misyonumuzdan yararlanmak için iyi bir konumda olmaya devam ediyoruz.”

Adobe Figma’yı satın alması konusunda ABD’den bir itirazla da karşılaşabilirdi. Şirket ABD Adalet Bakanlığı tarafından da bir dava açılmasını bekliyordu. Adobe Figma’yla birleşmesini onaylatmak için geçtiğimiz hafta ABD Adalet Bakanlığı yetkilileriyle bir araya gelmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER