Teknoloji

Adobe Figma’yı satın almaktan neden vazgeçtiğini açıkladı

adobe figma

Adobe Figma’yı 20 milyar dolar karşılığında satın almak için yaptığı anlaşmadan vazgeçtiğini kısa süre önce duyurmuştu. Şirketin bu kararı neden aldığı da ortaya çıktı. Decoder podcast’ine katılan Adobe’nin baş hukuk müşaviri Dana Rao, şirket olarak bu birleşmenin rekabete zarar vermeyeceğini Avrupalı düzenleyicilere kanıtlayamadıklarını belirtti.

Geçtiğimiz ay hem Avrupa Birliği hem de İngiltere’deki düzenleyici kurumlar, bu birleşmenin rekabet boyutuyla ilgili önemli uyarılarda bulunmuştu. Avrupa Komisyonu, anlaşmanın “küresel pazarlardaki rekabeti önemli ölçüde azaltabileceğini” açıklamış ve bundan bir hafta sonra da İngiltere Rekabet ve Piyasalar İdaresi (CMA) anlaşmayı fiilen engelleyen bir geçici karar almış ve “yazılım alanındaki yeniliklere muhtemelen zarar vereceği” sonucuna ulaşmıştı. Açıklamada İngiltere’deki dijital tasarımcıların büyük çoğunluğunun Adobe ve Figma yazılımlarını kıllandığı da belirtilmişti.

Rao’ya göre, Adobe ve Figma şu anda rekabet etmiyor. Adobe’nin Figma’ya en yakın ürünü olarak tanımlanabilecek olan Adobe XD, bu yılın başlarında yaşam desteğine alınmıştı. XD için “Denedik ve başarısız olduk” diyen Rao, şirket olarak Figma’yla müşteri kitlesinde “herhangi bir örtüşme” ve “anlaşmayla ilgili hiçbir rakip veya müşteri şikayeti” hissetmediklerini dile getirdi.

Rao, düzenleyicilerin “gelecekteki rekabetin rekabet analizinin kritik bir parçası olduğunu” söyleyen rekabet yasasına ilişkin daha yeni doktrinlere “çok odaklandıklarını” iddia etti. Avrupa Birliği ve CMA’dan gelen açıklamaların ardından Figma ile bir araya geldiklerini belirten Adobe yöneticisi, yapılan görüşmelerin ardından durmak için iyi bir zamanda olduğuna karar verdiklerini dile getirdi.

Adobe Figma için neden savaşmaya devam etmedi?

Rao, neden Microsoft’un Activision Blizzard için yaptığı gibi savaşmaya devam etmedikleri konusunda da konuştu. İki şirketin de düzenleyiciler nezdinde neyin ikna edici olduğunu veya olmadığını gördüğünü belirten Rao, değerlendirmeler sonucunda süreci devam ettirmeme yönünde bir karar alındığını dile getirdi.

Rao, “Gelecekte çözülebilecek bir rekabet sorunuyla ilgili olarak şu an için yapılabilecek tek şek anlaşmayı yapmamaktı” diyerek süreci özetliyor. Adobe Figma’dan vazgeçmesinin ardından nasıl bir adım atacak şu an için bilinmiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER