Teknoloji

Adobe’nin Figma’yı satın alması İngiltere’nin engeline takılabilir

adobe figma

Adobe Figma’yı satın almak için 20 milyar dolar karşılığında anlaşmaya varmıştı. Ancak bu anlaşmanın akıbeti tehlikeye girmiş olabilir. İngiltere Rekabet ve Piyasalar İdaresi (CMA), Adobe’nin tekel konusundaki endişeleri giderecek tavizler vermeye yanaşmamasının ardından derinlemesine bir inceleme başlatma kararı aldı.

Daha önce başlatılan incelemenin ikinci aşaması olarak nitelenen yeni soruşturmada satın almanın tasarım yazılımındaki rekabeti azaltıp azaltmayacağını bağımsız uzmanlar tarafından belirleneceği ifade edildi. CMA’nın incelemeyi tamamlamak için 27 Aralık’a kadar süresinin olduğu açıklandı.

Adobe’den henüz konu hakkında bir açıklama gelmiş değil. Şirket yeni soruşturma ihtimalinin açıklandığı haziran ayında CMA’nın iddialarını reddetse de, satışın tamamlanması konusunda hâlâ kendisinden emin görünüyor. Adobe’den daha önce yapılan açıklamada Figma’nın bağımsız bir şirket olarak operasyonlarına devam edeceği ve fiyat artırma gibi bir niyetin olmadığı belirtilmişti.

CMA’nın ilk araştırmasının sonucunda Figma’nın web işbirliği platformunun önemli bir pazar payına sahip olduğunu ve Adobe’nin görece yeni gelen ürünü satın alması durumunda rekabetçi bir “rekabetin” ortadan kalkacağını belirtilmişti. Fiyatların artması ve yeniliğin azalması da potansiyel tehlikeler arasında gösterilmişti. Adobe ise Figma’yı satın almanın her iki şirketin ürünlerini de güçlendireceğini savunmuştu. Creative Cloud uygulamalarının Figma’nın ortak çalışma özelliklerinden bazılarıyla yenilenebileceği, Figma’nın platformunun ise Adobe’nin bazı işlevlerinden yararlanacağı belirtilmişti.

Adobe Figma’yı satın alma sürecinin 2023 bitmeden tamamlanmasını bekliyor

Adobe Figma’yı satın alma sürecinin 2023 sona ermeden tamamlanmasını hedefliyor. Satın alma süreci ABD tarafından da incelenirken, Avrupa Birliği’ndeki sürecin de 7 Ağustos itibarıyla karara bağlanması öngörülüyor. Kısacası sürecin yıl sonunda tamamlanmasının garanti olmadığını belirtmek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER