Teknoloji

Adobe’nin Figma’yı satın alması Avrupa Birliği’nin uyarısıyla tehlikeye girdi

adobe figma

Adobe bulut tabanlı ürün tasarım platformu Figma’yı satın almak için geçtiğimiz yılın eylül ayında 20 milyar dolar karşılığında anlaşmaya varmıştı. Ancak geçtiğimiz yaz önce İngiltere, ardından da Avrupa Birliği söz konusu anlaşmayı inceleme altına almıştı. Avrupa Birliği, yaz aylarında başlattığı incelemenin ön sonucunu açıkladı ve Figma’nın Adobe bünyesine katılmasının “interaktif ürün tasarım araçları, vektör düzenleme araçları ve taramalı düzenleme araçları” pazarlarındaki küresel rekabeti ciddi anlamda aşağıya çekeceğini belirtti.

Avrupa Komisyonu rekabet temelli kaygılarını özetleyen bir itiraz beyanı yayınladı. Yetkililer, Figma’nın halihazırda Adobe’nin Illustrator ve Photoshop düzenleme araçları üzerinde “önemli ölçüde kısıtlayıcı bir etkiye” sahip olduğuna dikkat çekerken; Figma’nın pazarında rekabetçi bir güç hâline gelmesinin muhtemel olduğunun altını çiziyor.

İtiraz beyanı, Avrupa Birliği’nin 5 Şubat’a kadar tamamlaması gereken soruşturmanın olumsuz sonuçlanacağına dair bir işaret niteliği taşımıyor. Artık her iki şirket de itirazlara yazılı şekilde yanıt verebilecek ve Avrupa Birliği’nin mevzuatla ilgili endişelerini gidermeye yönelik tavizler sunabilecek. Şirketler diledikleri takdirde duruşma talebinde de bulunabilecek. Bu aşamaların ardından Avrupa Birliği, anlaşmanın tekel yasasını ihlâl edip etmediğine karar verecek.

Konuyla ilgili olarak Adobe’den yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Figma’nın ürün tasarımı Adobe’nin temel yaratıcı ürünlerine bitişik olduğundan ve şirketimizin ürün tasarımı alanında rekabet etmek için anlamlı bir planı olmadığından, davamızın esasına olan güvenimizi koruyoruz.”

Figma’nın açıklaması ise şu şekilde: “Düzenleyicilerin kaygılarını çözme yeteneğimize güveniyoruz ve bu anlaşmanın tüketiciler ve Avrupa’nın inovasyon ekonomisi için yaratacağı faydalara odaklanan yapıcı görüşmelere devam edeceğiz.”

Şimdiye kadar iki şirketten de tekel endişelerini gidermek için herhangi bir çözüm önerisinin gelmediği belirtildi. Adobe, anlaşmayı duyurduktan sonra bu yılın başlarında Figma ile benzerlikler taşıyan bir UX/UI ürün tasarımı uygulaması olan XD’nin kullanılabilirliğini aşamalı olarak kaldırmaya başladı. Avrupa Birliği şimdi XD’nin, potansiyel ardıl ürünlerle birlikte durdurulmasının, şirketlerin yeni satın alınan ürün veya hizmetlere yönelik potansiyel rekabet risklerini ortadan kaldırmak için şirket içi ürünleri baltaladığı bir durum olan “tersine öldürücü bir satın alma” oluşturacağını iddia ediyor.

Adobe ve Figma anlaşması ABD ve İngiltere’nin de tehdidi altında

Adobe ve Figma arasındaki anlaşma Avrupa Birliği dışında ABD ve İngiltere’nin de tehdidi altında. İngiltere de geçtiğimiz temmuz ayında detaylı bir inceleme başlatmıştı. ABD Adalet Bakanlığı’nın da satışı engellemek için kendi tekel davasını açmaya hazırlandığı söyleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER