Teknoloji

Adobe Deep Photo Style Transfer ile fotoğraf düzenlemeyi hızlandırabilir

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

adobe deep photo style transferFotoğraf düzenlemek kolay bir iş gibi görünebilir. Ancak işin esasında eğitimli bir göze ve yoğun bir emeğe ihtiyaç duyuluyor. Yapay zekâ teknolojisinin gelişimiyle birlikte bu durum değişmeye başlıyor. Adobe ve Cornell Üniversitesi’nden araştırmacılar da bu teknolojiden faydalanarak fotoğraf düzenleme sürecini hızlandıracak çalışmalar yapıyor. Adobe Deep Photo Style Transfer adını verdiği deneysel uygulamayla kullanıcılara fotoğraflarını başkalarının fotoğraflarından yararlanarak düzenleme imkanı sunuyor.

Paylaşılan ilk örnekler, uygulamayı kullanmanın çok da zor olmadığını gösteriyor. Kullanıcılar sadece değiştirmek istedikleri fotoğrafı ve stilinden yararlanmak istedikleri fotoğrafları seçiyor. İşin geri kalanını ise yapay zekâ hallediyor. Renk uygulaması, örnek fotoğrafın ışık ve kontrast oranı gibi değerlerin orijinal fotoğrafta ayarlanması gibi işlemleri yapay zekâ gerçekleştiriyor. Böylelikle bir göl kıyısında çekilmiş sıradan bir fotoğraf, gün batımında çekilmiş etkileyici bir kareye dönüştürülebiliyor. Ya da gündüz çekilen bir fotoğraf, akşam çekilen bir kare hâline gelebiliyor.

Araştırmacılar “Nöral Tarz Transferi” adını verilen sistemi, Avrupalı araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen çalışmaların üzerine inşa etti. Orijinal çalışmanın üzerinde ince ayar yapan araştırmacılar, böylelikle tarz transferinin sadece fotoğraftaki renklere uygulanmasını ve nesnelerin bozulmamasını sağlıyor. Kısacası yapay zekâ fotoğrafta nerenin gökyüzü nerenin yeryüzü olduğunu anlayabiliyor. Böylelikle gökyüzüne uygulanan renkler, fotoğrafın geri kalanına yansımıyor.

adobe-deep-photo-style-transfer-030417-2Sistemin çok sayıda fotoğrafta iyi sonuç verdiği görülüyor. Çiçeklerin rengi bile bu sistem sayesinde değiştirilebiliyor. Örnek fotoğraflar üzerinde gerçekleştirilen yoklamada, katılımcıların yüzde 80’i işlem sonucunda ortaya çıkan fotoğrafın örnek fotoğrafın imajını iyi biçimde yansıttığını belirtti.

Adobe Deep Photo Style Transfer ile daha kesin renk ayarları yapılabilecek

Adobe ve Cornell Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, yapay zekânın görüntüleri bölmek ve daha kesin renk ayarları yapmak için kullanılabileceği ifade edildi. Şirketin bu uygulamanın özünde yer alan özellikleri Photoshop uygulamasına aktarıp aktarmayacağı ise henüz bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER