Teknoloji

Adobe ana ürünlerini abonelikle kullanılabilir hale getiriyor

Adobe buluta taşınma işlemini oldukça geniş kapsamlı tutuyor. Gözde dijital düzenleme aracı Creative Suite’in yeni versiyonunu tanıtan şirket, yeni ürünlerine sadece şirketin çevrim içi abonelik servisi kanalıyla ulaşılabileceğini açıkladı. Daha önce Creative Suite içindeki tüm ürünleri tek başına da sunan ve güncelleme imkanı sunan Adobe, yeni dönemle birlikte bu yöntemden vazgeçiyor. Artık ürünlere gerçekleştirilen ana güncellemeleri almak için aylık ödemeli abonelik servisine üye olmak gerekiyor.

adobe-creative-cloud-logo

Değişimi vurgulamak isteyen Adobe uygulama setine tanıdık ama amaca uygun bir isim vermiş ve Creative Suite’in ismini Creative Cloud olarak değiştirmişti. Geçtiğimiz mart ayında ülkemizde faaliyete geçen Creative Cloud, 2012 yılında Creative Suite 6’nın yerini almıştı. 2011’den bu yana tüm ürünleri için yıllık olarak yeni özellikleri devreye sokan Adobe, bu çizgisinden ayrılmadı ve Photoshop, Illustrator ile Premier Pro’nun da aralarında bulunduğu ürünlerini güncelledi. Creative Cloud bünyesinde yer alan bu uygulamaların güncellenmiş versiyonları 17 Haziranda yayınlanacak. Şirket Creative Suite 6’nın bağımsız kopyalarını satmaya devam edecek, ancak bu kopyaları yeni özelliklerle güncellemeyecek.

Seçilen yeni isimden de anlaşılacağı üzere, Adobe servisleri arasında bulut entegrasyonunu genişletme yolunda önemli adımlar atıyor. Şirketten yapılan açıklamada yeni masaüstü uygulaması sayesinde tüm Creative Cloud ürünlerinin güncel tutulacağı belirtilirken, uygulamaların önemli bir kısmı da sanatçılara eserlerini gösterme ve geri bildirim alma imkanı veren web sitesi Behance ile entegre olacak. Siteyi geçtiğimiz aralık ayında satın alan Adobe, burada yapılan yorumların bildirimi için masaüstü uygulamasından faydalanacak.

Adobe’nin ürünleri için izlediği yeni kullanım yolu bazı soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Creative Cloud sayesinde ürünlerin yeni kullanıcılara ulaşması daha kolay bir hale gelse de, uzun vadede kullanıcıların ödeyceği paranın ciddi miktarda artmış olması bu yeni dönemle ilgili mevcut problemler içinde en çok göze çarpanı. Yeni yöntemin korsandan şu ana kadar fazlasıyla muzdarip olan şirketin dertlerine bir derman olmasıysa fazlasıyla muhtemel.

İlgili >> Adobe

İLGİLİ HABERLER