Manşetler

Adil Kullanım Noktasını geçen kullanıcıların hızları bundan böyle 3 Mbps’ye düşürülecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Kotadan sonra hayatımıza giren bir diğer terim olan “Adil Kullanım Noktası” ya da AKN genişbant internet kullanıcılarının sahip oldukları internet paketindeki limitlerden bir tanesini teşkil ediyor. Adil Kullanım Noktasına geçildikten sonra tüketilen her bir veri için ek ücret ödenmiyor, ancak internet bağlantı hızı fatura dönemi sonuna kadar (bu genellikle ay sonu oluyor) saniyede 1 megabite düşürülüyordu.

Adil Kullanım Noktasına sahip olan internet bağlantı paketleri kotalı ve limitsiz internet paketleri arasında bir geçiş noktası olarak ücret görüyor ve limitsiz bağlantı paketlerine göre daha düşük fiyatlarla dikkat çekiyor. Ne var ki, 1 Mbps hız birçok kişinin rahatsızlık noktasını teşkil ediyordu. Yanlış da olmaz, 1 Mbps günümüzde çok düşük kalıyor. Neyse ki, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tüketicilerin lehine karar aldı ve AKN’nin geçilmesi sonrasında inilecek hız noktasını 3 Mbps’ye yükseltti.

Kararın DSL tarifelerini kapsadığı söyleniyor. Fiber ile internete bağlayanların kapsanıp kapsanmadığını ise göreceğiz. Bu arada BTK mobil internet paketlerindeki AKN hızlarına da el atsa fena olmaz. Sınırsız olarak lanse edilen mobil internet paketlerinde de aslında Adil Kullanım Noktası uygulaması geçerli ve belli bir veri miktarından sonra hız genellikle 96 Kbps veya 128 Kbps’ye düşürülüyor. Bu limit de biraz daha yukarı çekilse ve EDGE mertebesindeki hızlardan daha üst seviyelere çıkarılsa fena olmaz.

İlgili >> AA

İLGİLİ HABERLER