Manşetler

Adil Çalışma Derneği Foxconn fabrikalarında yaptığı teftişlerin sonuç raporunu açıkladı

Apple, Foxconn’un Çin’deki fabrikalarındaki çalışma koşullarını denetlemesi için Adil Çalışma Derneği’ne (FLA) talepte bulunmuştu. Ocak ayında Apple’a yönelik, fabrikalardaki çalışma koşullarına ilişkin soru ve eleştiriler had safhaya çıktıktan sonra Cupertino’nun talebi üzerine harekete geçen bağımsız kuruluşun gerçekleştirdiği teftişin sonuç raporu yayınlandı.

FLA’nın raporunda Foxconn’un Guanlan, Longhua ve Chengdu’daki fabrikalarında çalışan 35 bin kişiyle görüşüldüğü not edilmiş. Bu fabrikaların içinde en büyük olanı Guanlan fabrikasında 73 bin kişi çalışıyor. FLA’nın mülakat gerçekleştirdiği 35 bin çalışandan sadece yüzde 4’lük bir kısım 18 yaşın altında. Bu arada Çin’deki yasal çalışma yaş sınırı 16. Rapordan çeşitli ayrıntıları yazının devamında bulabilirsiniz.

  • Haftalık ortalama çalışma saatinin elli altı olduğu tespit edildi. (Fazla mesailerle birlikte yasal limit haftada kırk dokuz saat)
  • Çalışanların yarısı art arda on bir gün veya daha fazla çalıştığını rapor etti.
  • Çalışanların yüzde 33’ü daha fazla çalışma saati istediğini söyledi, gelecek kısıtlamaların kendilerine daha az ücret ödenmesine neden olacağından korktuklarını dile getirdi.
  • Fabrika çalışanları Çin’deki en düşük maaştan daha fazla kazanırken, yüzde 64’lük bir kesim maaşlarının temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediğini kaydetti.
  • Shenzhen’deki en düşük maaş aylık 1500 yuan (~425 TL), Foxconn’daki başlangıç maaşıysa 1800 yuan (~509 TL). Belirli bir staj döneminden sonra maaş 2200 yuana (622 TL) yükseliyor.
  • Her bir fabrikada rapor edilen ortalama maaşlar şu şekilde: Chengdu, 2257 yuan; Longhua, 2687 yuan; Guanlan, 2872 yuan.
  • Foxconn’da sendikalar bulunuyor, ancak FLA’nın tespitlerine göre üyelikler öncelikle yönetici seviyesinde veriliyor. Üretim hakkındaki birçok çalışanın sendikaların varlığından habersiz olduğu rapor edildi.
  • FLA’nın temel şikayetlerinden birisi Foxconn’un fazla mesailere 30’ar dakikalık dilimlere göre ödeme yapması. Bu, çalışanın 25 dakikalık fazla mesai tamamlaması hâlinde herhangi bir ödeme almaması anlamına geliyor ve işin o parçası ücretsiz yapılmış oluyor.
  • FLA disiplin tedbirleriyle karşı karşıya kalmış fabrika çalışanlarının adlarının günlük şekilde şirketin web sitesinde ve Guanlan’daki fabrikanın ilan panosunda yer verilmesine en kısa zamanda son verilmesini talep etti.
  • Yaşları 16 ve 17 olan genç çalışanların CNC bölümü, kimyasallardan zarar görmelerine neden olabilecek pozisyonlar veya alüminyum tozu, gürültü, termal koşullar ve titreşim gibi fiziksel risk faktörlerine maruz kalabilecekleri tehlikeli yerlerde çalıştırıldığı tespit edildi.
  • Foxconn’da bir işten ayrılmanın aşırı derecede zor olduğu tespit edildi, bu nedenle çalışanlar genellikle birden işe gelmemeye başlıyor, bu da sonuç olarak kapatılmamış hesaplarının şirkette kalmasına neden oluyor.

İlgili – Adil Çalışma Derneği

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER