Teknoloji

Açık erişim aktivisti ve internet kahramanı Aaron Swartz hayata veda etti

Bilgisayar korsanlığıyla ilgili federal suçlar nedeniyle 35 yıl hapis cezası ve 1 milyon dolar tazminat ödeme tehlikesiyle karşı karşıya kalan internet aktivisti ve ünlü programlama uzmanı Aaron Swartz, New York’ta yaşamına son verdi. 26 yaşındaki Swartz’ın ölümünü amcası ve avukatları doğruladı.

RSS’nin yaratım sürecinde son derece önemli bir rol oynayan Swartz, daha sonra internetin en popüler sitelerinden biri olan Reddit ile birleşecek bir şirket de kurmuştu. Swartz, son günlerde abonelik sistemiyle çalışan çevrim içi ortamın en önemli akademik kaynaklarından biri olan JSTOR’un veri tabanını ele geçirmek suçlamasıyla ilgili olarak soruşturma altındaydı.

Açık erişime büyük önem veren Swartz, bu cephenin en önde gelen isimlerinden birisiydi. Verilerin herkese açık hale gelmesi için korsanlık yeteneklerini kullanmaktan çekinmeyen Swartz, federal yargı dökümanlarının toplandığı Pacer dizininden bilgi toplayacak ve harmanlayacak yazılımı da geliştirmişti. Bu eylemi Pacer verilerinin sayfa başı 0.10 dolar karşılığında indirilmesini protesto olarak gerçekleştiren Swartz’ın yazılımı sayesinde 20 milyon sayfalık belge indirilmişti. Bu eylemden paçayı herhangi bir adli sürece maruz kalmadan kurtulan Swartz, JSTOR olayını bu kadar ucuz atlatamamıştı. Fiziki olarak güvenliği atlatıp 4.8 milyon belgeyi JSTOR veri tabanından çeken Swartz’dan JSTOR şikayetçi olmasa da, Savcı Carmen M. Ortiz Swartz hakkında 2011’in temmuz ayında soruşturma başlatmıştı.

İlgili >> The New York Times

İLGİLİ HABERLER