Teknoloji

Acer’ın satış rakamları Chromebook segmentinin varolmaya devam edeceğinin göstergesi

Chrome OS işletim sistemiyle çalışan ve dolayısıyla düzgün bir kullanıcı deneyimi için internete sürekli bağlı kalmanın şart olduğu dizüstü bilgisayarlar Türkiye’de pek görülmüyor, ancak yurt dışında bu segment yeni üyelerle zenginleşmeye devam ediyor. Acer da Chromebook konusunda aktif gözüken şirketlerden bir tanesi. Acer Başkanı Jim Wong’un, Bloomberg’e verdiği röportajda, geçtiğimiz kasım ayında çıkan Acer C7 Chromebook’un ardından ABD’ye gerçekleştirilen sevkiyatların yüzde 5 ila 10’luk kısmının bu dizüstü bilgisayara ait olduğunu dile getirmesi Tayvanlı şirketin bu alandaki atılımlarının karşılığını aldığı şeklinde yorumlanabilir.

acer-c7-chromebook

2012 üçüncü çeyrek rakamlarına göre PC sevkiyatları bazında dünyanın en büyük beşinci üreticisi olan Acer bu dönemde IDC’ye göre 1 milyon 6 bin birim ürün sevkiyatı yaptı. 2012’nin dördüncü çeyreğinde şirket Toshiba tarafından ilk beşin dışına itildiği için, birim ürün bazında nasıl bir performans sergilediği bilinmiyor. Ancak rakamlar şirketin şimdiye kadar 50 bin adet C7 Chromebook sevkiyatı gerçekleştirdiğini gösteriyor. Wong da Windows 8 kadar pazarlama ve tanıtım faaliyetinin yürütülmediği bu segmentin böyle bir sevkiyat rakamına ulaşmasının önemli olduğuna dikkat çekti.

Son kullanıcıya hitap eden ürünlerin 2011 yılında çıkmaya başladığı Chromebook’lar niş kategorisinde değerlendirilebilir. Acer da 199 dolara yurt dışında sunduğu bu dizüstü bilgisayarla aslında kullanıcılara uygun bir fiyattan bir dizüstü bilgisayar sahibi olma fırsatı sunmuştu. Acer’ın Chromebook satışlarının iyi gitmesi, ayrıca ve Lenovo, HP gibi şirketlerin de bu segmente yatırım yapması herhalde Google’ın hoşuna gidiyordur. Wong’un söylediğine göre Chromebook’ların esas alıcıları bunların güvenlik ve maliyet konusunda sunduğu avantajlar nedeniyle eğitim enstitüleri ve kurumlar. Windows 8 ve RT’nin yüksek lisans fiyatları Microsoft’un Chromebook’larla rekabet edebilecek fiyatlara inmesine engel oluyor. Bu arada Acer Başkanı, Microsoft’un Windows 8 ile yavaş bir başlangıç yaptığını düşünenlerin tarafında olduğunu saklamadı, Windows 8’in çıkışından sonra pazarın bütününün yönünü büyüme tarafına çevirmediğini, bunun başarı konusunda yargıya varmak için kolay bir yöntem olduğunu kaydetti.

İlgili >>Bloomberg

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER