Teknoloji

Acer, AI yeteneklerine sahip yeni Ryzen işlemcili laptop serisini duyurdu

acer laptop

Acer, teknoloji dünyasında yapay zeka (AI) alanındaki ilerlemeleri destekleyen yeni laptop modelleriyle dikkat çekiyor. Şirket, AMD’nin Ryzen 8040 serisi işlemcilerini kullanan ve özellikle AI görevlerine odaklanan iki yeni taşınabilir bilgisayar, Acer Swift Edge 16 ve Swift Go 14’ü tanıttı. Bu cihazlar, özellikle kendi çiplerinde bulunan özel sinir işlem birimleri (NPU) sayesinde AI odaklı çalışma atları olarak pazarlanıyor.

Acer’ın yeni laptopları: Swift Edge 16, Swift Go 14 ve diğerleri

Acer, Windows 11 işletim sistemine sahip olan ve OLED ekran, Radeon 780M grafikler ve 32GB RAM destekleyen bu yeni modellerle kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik yenilikçi çözümler sunuyor. AMD’nin Ryzen 8040 serisi işlemciler, özellikle AI Engine ile dikkat çekiyor. AMD’nin iddiasına göre, bu işlemciler, Llama 2 ve AI görüş modeli performansında seleflerine göre 1.4 kat daha hızlı.

acer swift edge 16

Swift Edge 16 ve Swift Go 14 modelleri, AI ile ilgili görevler için NPU’yu kullanacak. Örneğin, PurifiedVoice özelliği, aramalar ve kayıtlarda arka plan gürültüsünü temizlerken; PurifiedView, görüntülerdeki arka planları bulanıklaştırma ve video aramalarında gözlerin konumunu düzeltecek.

Microsoft Copilot butonu, Acer’ın CES 2024’te tanıttığı modeller de dahil olmak üzere, yeni Windows makinelerinin çoğunda bulunuyor. Bu buton, hızlı ChatGPT benzeri AI sorguları için kullanılıyor. Copilot, Microsoft ve OpenAI’nin bulut sunucuları aracılığıyla çalışırken, cihazın kendi NPU’sunu kullanmıyor.

Her iki modelin AMD işlemcileri, Microsoft’un Pluton güvenlik işlemcisini içeriyor. 2020’de AMD ve Intel ile işbirliği içinde tanıtılan bu işlemci, güvenliği doğrudan işlemciye entegre ederek kimlik bilgilerinizi, şifreleme anahtarlarınızı ve kişisel verilerinizi hacker’lardan korumayı amaçlıyor.

Acer Swift Edge 16 ve Swift Go 14’ün öne çıkan özellikleri

Acer Swift Edge 16, taşınabilirliği performanstan ödün vermeden optimize eden bir model olarak pazarlanıyor. Tüm cihaz varyantları, WQXGA (3200 x 2000) çözünürlüğünde ve 120Hz yenileme hızı ile 16 inç OLED panel sunuyor. DCI-P3 renk gamının %100’ünü destekleyen ve VESA DisplayHDR True Black 500 sertifikası ile doğru ve nüanslı görseller sunmayı vaat ediyor.

acer swift go 14

Acer Swift Go 14, ise daha küçük boyutuyla taşınabilirliği öne çıkaran model. AMD Ryzen 9 8945HS sekiz çekirdekli işlemci ve AMD Radeon 780M grafiklere kadar çıkan konfigürasyonlar sunuyor. En üst seviye 14 inç varyant, 90Hz yenileme hızına sahip WQXGA (2880×1800) OLED ekranla geliyor.

Her iki model de 1440p QHD web kameralarına sahipken, yalnızca Swift Go 14’ün gizlilik perdesine sahip olduğu belirtiliyor. Swift Edge 16, daha büyük model olmasına rağmen, Swift Go 14’ten yaklaşık %7 daha hafif.

Swift Edge 16, Kuzey Amerika’da mart ayında 1300$ başlangıç fiyatıyla piyasaya sürülecek. Swift Go 14 ise nisan ayında 700$ başlangıç fiyatıyla takip edecek. Acer, çeşitli konfigürasyonlar arasında fiyatlandırmanın nasıl değişeceğine dair henüz detaylı bilgi vermedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER