Teknoloji

ABD’li hakime göre Twitter fotoğraflarını izinsiz olarak kullanmak yasadışı

avrupa birliği twitter elonjet

Fotoğrafçı Daniel Morel’in Twitter’a yüklediği fotoğrafların izinsiz olarak kullanılması üzerine açtığı dava karara bağlandı. Hakim Alison J. Nathan AFP ve The Washington Post’un Morel’in 2010’da yaşanan Haiti depreminden sonra çektiği fotoğrafları uygunsuz bir biçimde kullandığına karar verdi.

Morel, depremin ardından TwitPic aracılığıyla Twitter’da bazı fotoğraflar paylaştı. Bu fotoğraflardan sekiz tanesi o akşam AFP fotoğraf masası tarafından ajansın fotoğraf yönetmenine gönderildi. Aynı fotoğraflar AFP’den Getty Images’e gönderilirken, Getty Images abonelerinden biri olan The Washington Post bu fotoğraflardan dördünü yayınladı. AFP, hatayı kabul etmek yerine Twitter’a yüklenen fotoğrafların ticari olarak yeniden kullanılabileceğini iddia etti. Ancak, Hakim Nathan bu savunmaya karşı çıktı ve bunun Twitter’ın hizmet koşullarının hoş olmayan bir biçimde genişlemesi anlamına geldiğini belirtti.

Nathan, Morel’in kendisine yüz milyonlarca dolar getirecek tazminat belirleme yöntemini de reddetti ve tazminat bedelinin kullanım başına değil fotoğraf başına belirlenmesine karar verdi. Hakimin kararının sosyal medyada yer alan fotoğrafların ticari kullanımına ilişkin kafa karışıklığını ortadan büyük ölçüde kaldırdığı kesin. Olaya dolaylı olarak dahil olan Twitter cephesi ise yaptığı bir açıklamayla kendi politikaları çerçevesinde kullanıcının daima fotoğraflarının sahibi olduğunun altını çizdi.

İlgili >> Reuters

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER