Teknoloji

ABD’den navigasyon uygulamalarına düzenleme geliyor

windows-phone-google-haritalar-050113

Akıllı telefonlarda bulunan navigasyon uygulamalarını düzenleme konusunda yetki sahibi olduğunu iddia eden ABD Ulaştırma Bakanlığı, bu yetkiyi yazıya dökmek için ABD Kongresi’ne baskı uyguluyor. The New York Times’ın haberine göre, Obama yönetiminin ulaştırmayla ilgili yeni yasa teklifi Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi’ne “uygulamalara kısıtlama getirme ve gerekli gördüğü takdirde tehlikeli gördüğü unsurları değiştirme” yetkisini verecek.

Yasa teklifine ateş püsküren teknoloji şirketleri ve yazılımcıları yeniliğin hızına ket vurulamayacağını dile getirirken, yetkililer gelişim sürecindeki uygulamaları gözetleme veya bu uygulamalara müdahale etme gibi bir amacın bulunmadığının ve yasa teklifinin sadece kendilerine yolda kullanımı tehlikeli olan bir uygulamayı değişikliğe zorlama hakkını verdiğinin altını çiziyor. The New York Times’ın haberinde bakanlığın şu an için bir kural listesi yayınlamayı planlamadığı belirtiliyor.

Teklif ABD Kongresi’nden geçip yasalaştığı takdirde Google Haritalar, Waze, Apple Haritalar, Nokia Here Haritalar gibi popüler navigasyon uygulamaları doğrudan bu yasanın muhattabı olabilecek. Bu uygulamaları ”harita yardımları” olarak tanımlayan bakanlık, navigasyon uygulamalarını ve pek çok yeni otomobillerde yerleşik bulunan navigasyon sistemlerini aynı çerçevede değerlendiriyor. Bakanlık temel amacını sürücünün gözlerini yoldan ayırmaması olarak tanımlıyor.

Otomobil üreticileriyse bu konuda bakanlıktan yana tavır alıyor. Otomobil Üreticileri Birliği tarafından yapılan açıklamada sadece yerleşik sistemler için kısıtlama getirmenin ve Google Haritalar gibi uygulamaları dışarıda bırakmanın işleri daha da kötüleştireceği belirtildi.

İLGİLİ HABERLER